20 Aralık haftasının öne çıkan yapımı ise Sürgün. Bakanlar Kurulunun 16 Mart 1964 tarihli Yunan pasaportlu vatandaşlara sürgün kararı çıkartmasıyla yaşanan trajedinin anlatıldığı “Sürgün”ün yönetmen koltuğunda Erol Özlevi oturuyor.

ARKADAŞLAR ARASINDA

Yakın zaman içerisinde doğum gününü kutlayacak olan Ayhan’a arkadaşları kutlama için ıssız bir koyda rakı masası hazırlar. 30 yaşına basacak olan Ayhan yaşamını sorgulamaktadır. Arkadaşları Deniz, Cenk ve Barış da ondan farklı bir durumda değildir. Her birinin gerek ailevi gerekse kişisel, çözümleyemedikleri bazı sorunları vardır. Gökhan Horzum’un yönettiği ve Fırat Albayram, Salih Bademci, İbrahim Kendirci ile Sertan Erkaçan’ın oynadığı “Arkadaşlar Arasında”nın senaryosu yine Gökhan Horzum’a ait.

DİNOZORLARLA YÜRÜMEK

Sinema tarihinde ilk defa izleyici, bu filmle dinozorların dünyayı yönettiği zamanları gerçekten görme ve hissetme şansını yakalayacak. Zavallı bir dinozor olan Paçi’nin bütün zorluklara göğüs gerdiği bu destansı hikâyesine tanık olurken, meraklısı dinozorları hiç görmediği kadar yakından görme ve tanıma fırsatı bulacak. Barry Cook ile Neil Nightingale’in yönettiği ve Umut Tabak, Arda Aydın, Emrullah Uzun ile Gizem Gülen’in seslendirdiği “Dinozorlarla Yürümek” 3D olarak vizyona giriyor.

SÜRGÜN


Çocukluklarından beri birbirlerine aşık olan Eleni ve Sedat evlenmeye karar verirler ancak Eleni’nin babası Stavro, şiddetle karşı çıkar. Hükümet, Yunan pasaportlu vatandaşlara sürgün kararı çıkartır. Stavro da sürgün edilecekler arasındadır ve birkaç gün içinde sınır dışı edilir. Atina’ya, gitmekle sevdiği adamın yanında kalmak arasında seçim yapmakta zorlanan Eleni çok mutsuzdur. Erol Özlevi’nin yönettiği ve Tolgahan Sayışman, Saadet Aksoy, Mahir Günşiray ile Ruhsar Öcal’ın oynadığı “Sürgün”, Bakanlar Kurulunun 16 Mart 1964 tarihli “sürgün” kararıyla yaşanan trajediyi anlatılıyor.

BİR HURDACININ HAYATI


Nazif, hurda demir toplayarak hayatını güç belâ kazanmaktadır. Eşi Senada, düşük yaptığında hastane öyle yüksek bir meblağ talep eder ki ameliyat olmadan kasabalarına dönerler. Nazif, hurda toplarken çağdaş dünyanın gizli ayrımcılığını da göğüslemeye çalışacaktır. Danis Tanovic’in yönettiği ve Senada Alimanovic, Nazif Mujic, Sanda Mujic ile Semsa Mujic’in oynadığı “Bir Hurdacının Hayatı”, Bosna Hersek, Fransa, Slovenya ortak yapımı.

KEDİ ÖZLEDİ


Yönetmenin uzun süredir üzerinde çalıştığı üçlemenin ilk filmi. Modern hayatta birbirini çok seven ancak ilişkilerinde sorunlar yaşayan bir çiftin, bir kedi aracılığıyla ilişkilerini onarması süreci anlatılıyor. İki aşığın, etrafındaki insanlar tarafından yıpratılmaya çalışılan ilişkileri, arada kalan kedi sayesinde düzelmeye başlar. Mustafa Şevki Doğan’ın yönettiği ve İlker Ayrık, Algı Eke, Erkan Sever ile Selim Erdoğan’ın oynadığı “Kedi Özledi”, romantik komedi türünde.

ERKEKLER

“Erkekler aşık olur, koca olur, baba olur ve sonra bir çuval inciri berbat ederler” denen filmde “Yaratılıştan mı böyleler, sonradan mı böyle oluyorlar?” sorusunun cevabı veriliyor. Erkeklerin dünyasına içeriden bir bakış sergileyen, kadınların, erkeklerin, evlilerin, bekârların, gençlerin ve orta yaşlıların erkeklere bakış açısını sorgulayan filmi Yılmaz Okumuş, Hilal Çelenk ve Faruk Aksoy birlikte yazdı. Fikret Kuşkan, Ali Poyrazoğlu, Asuman Dabak ile Güneş Emir’in oynadığı “Erkekler”, Faruk Aksoy’un kamerasından çıktı.

ÖZÜR DİLERİM


Hayatı boyunca birine bağımlı yaşamak zorunda olan Selim’in geleceği, annesi Neriman Hanım’ın en büyük endişesidir. Selim’in kardeşi Zafer evlenmeye karar verince evde başlayan düğün hazırlıkları ailedeki gündemi değiştirir. Düğün telâşı sırasında Selim açılan kapıdan çıkar ve kaybolur. Gidişiyle çözülmeler başladığında, aileyi Selim’in bir arada tuttuğunun farkına varırlar. Cemil Ağacıkoğlu’nun yönettiği ve Güven Kıraç, Sema Poyraz, Köksal Engür ile Gökhan Kıraç’ın oynadığı “Özür Dilerim”, dram türünde.

YARIM KALAN MUCİZE

2. Dünya Savaşı atmosferinde, Anadolu’da açlık ve sefaletin doruğa çıktığı zamanlar. Nahide, yaşadıklarının bilincinde olmayan zavallı kızlardan biridir. İlkokul öğretmeni onun yazgısını değiştirmesini ister. Bunun en iyi yolu Nahide’nin Köy Enstitüsü’ne gitmesidir. Erkek kılığında köyünden kaçıp, okula gitme çabası aslında Anadolu’da yeni bir eğitim seferberliğinin habercisidir. Biket İlhan’ın yönettiği ve Nihan Belgin, Yetkin Dikinciler, Umut Beşkırma ile Dolunay Soysert’in oynadığı “Yarım Kalan Mucize”nin çekimleri, 2012 yaz aylarında İstanbul’un Beykoz ve Şile ilçelerinde gerçekleştirildi. Çekim mekânları uzun süren çalışmalar sonucu 1940’lı yılların atmosferini yaratmak üzere tasarlandı.