'Çocuk Oyunları' adındaki kitap, bir taraftan öğrencileri geleneksel oyunlarla tanıştırırken diğer taraftan sanal dünyanın tehlikelerinden koruyacak. Mevlânâ, Eflatun gibi ünlü düşünürlerin oyun ile ilgili sözlerine de yer verilen kaynakta, tam 151 oyun anlatılıyor.

MEB İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er, kitabın önsözünde, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelerin çocuk oyunlarını da etkilediğini belirterek, "Mahalle aralarında, kapı önlerinde heyecanla oyun oynayan çocukların sesleri duyulmaz oldu, çocuklarımızın oyunları ve oyuncakları değişti, tek başına oynadıkları sanal oyunlara bağımlı hale geldiler." diyor. Çocukların, okul dışındaki vakitlerinde, duygusal paylaşım ve karşılıklı iletişimin olmadığı, galibiyetin sevincini, yenilginin üzüntüsünü paylaşamadığı sanal bir dünyaya bağımlı olduğuna işaret ediyor. Çocuk yaşta işlenen suçların artışında internetteki şiddet içerikli oyunların etkisine dikkat çeken Er, şunları anlatıyor: "Şiddet içeren bilgisayar oyunları çocuklarımızın sevgi, şefkat, merhamet duygularının körelmesine, oynadığı oyunlardaki gibi can yakma ve zarar verme gibi davranışların ön plana çıkmasına; paylaşma, grup içi fedakarlık gibi duygularının gelişmesine engel oluyor. Son yıllarda çocuk yaşta işlenen suçların belirgin oranda artış göstermesinde sanal oyunların da etkisi olduğu bilinmektedir. Çocuklarımız, saatlerce bilgisayar başında her türlü fiziksel aktiviteden yoksun oldukları için bedensel gelişimleri de bozulmakta, obezite sorunu ortaya çıkmaktadır."

Her açıdan sağlıklı bir nesil için çocukların enerjisini boşaltacağı etkinliklerden önemli değerler kazanması ve özgürce çocukluklarını yaşamaları gerektiğini ifade eden Er, şöyle devam ediyor: "Bakanlığımızca, çocuk oyunları kitabının hazırlanmasındaki temel amacımız; kültürümüzün önemli bir öğesi olan çocuk oyunlarımızı tanıtmak, yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarmak ve bu alanda yararlanılabilecek bir kaynak bırakmaktır."


Kitapta 151 geleneksel çocuk oyunu var


Çocuk Oyunları adlı kitapta, geleneksel 151 oyun anlatılıyor. Mevlânâ'nın, 'Oyun aslında akıldadır; ancak çocuk oyunla akıllanır' sözünün de yer aldığı eserde pek çok düşünürün oyunla ilgili sözleri de bulunuyor. Kitapta tanıtılan oyunlardan bazıları şunlar: Aç kapıyı bezirgan başı, akşam ebesi, alkuç balkuç, amiral battı, babadik, beştaş, bom, cicoz, cilbetir, çelik çomak, çember, çift İp, davacı kim, denge oyunu, deve cüce, dokuztaş, el el epelek, eski minder, eş gördüm, farfara filli, gıt gıt oyunu, hımbıl, horoz dövüşü, isimli kovalamaca, kabak, kar fırtına oyunu, kedi-fare, kelime bulma oyunu, köprü nöbetçisi, moka (taş dizme), on bir elli, pabuç çitmesi oyunu, saklambaç, sek sek, on pas, köyle, istop, isim-şehir oyunu, el kızartmaca.