Uzuner'in, önceki gün Ayvalık Belediyesine ait İsmet İnönü Kültür Merkezinde yaptığı söyleşiye ilgi vasat kalırken, etkinliğe Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen'in yanı sıra Ayvalık Belediyesinin CHP'li Meclis üyeleri ve kitapseverler katıldı. Yaptığı söyleşide, Türkiye'de kitap okuma oranının düşüklüğüne dikkat çeken Buket Uzuner, gelecek kuşakların kitap okuma alışkanlığına kavuşabilmesi için bireysel teşviklerin önemine dikkat çekti.
Söyleşi sonunda hayranlarına kitaplarını imzalayan Buket Uzuner'in şimdiye kadar birbirinden farklı coğrafyalarda bilinmeyenleri anlatan ve gezi notlarının yanı sıra yazdığı romanlarla da kendisine çok ciddi bir hayran kitlesi kazandığı biliniyor. Uzuner'in, 'Benim Adım Mayıs', 'İstanbullular', 'Şiirin Kız Kardeşi Öykü', 'Balık İzlerinin Sesi', 'Gezi Kitaplığı', 'Kumral Ada Mavi Tuna', 'Güneş Yiyen Çingene', 'Gelibolu', 'Şehir Romantiğinin Günlüğü', 'Karayel Hüsnü' ve 'Selin ve Cem ile Yolculuklar' adlı kitaplarıyla da kendinden söz ettirmesiyle tanındığı belirtiliyor.
Hacettepe Üniversitesi, Norveç Bergen Üniversitesi, Michigan Üniversitesi'nde biyoloji ve çevre bilimi eğitimi alan Uzuner'in, Finlandiya Tampere Teknik Üniversitesi ve ODTÜ'de araştırmacı olarak çalışıp, dersler verdiği belirtilirken, yazdığı romanların yedi dile çevrildiği kaydediliyor.
2004 yılında da ODTÜ senatosu tarafından takdir belgesiyle onurlandırılan yazar Buket Uzuner'in, Kuzey Sahra Afrikası, Kuzey Amerika, Kanada ve Avrupa'da uzun tren seyahatleri yaptığı öğrenildi.