Yazın iğne atsan yere düşmez kalabalıklar yaşayan Çeşme'ye kışın da ilgi çekmek isteyen belediye Aşk Festivali düzenleyecek. Türkiye'nin ilk Aşk Festivali, 21-22 Kasım'da Çeşme'nin Dalyan Mahallesi'nde yapılacak. Sağır ve dilsiz Nezir Kaya'nın gerçek hayat öyküsünden yola çıkılarak düzenlenen festivalde aşk filmleri gösterimi, şiir dinletileri olacak. Cumhuriyet sonrası dönemde yaşandığı ancak kesin tarihi bilinmeyen Nezir Kaya'nın aşk öyküsü 1998 yılında Kayıkçı filmine de konu olmuştu. Oyuncu Mehmet Ali Alabora Nezir Kaya'yı canlandırmıştı. Dalyan'da yaşayan Kaya'nın Sakız Adası'nda yaşayan sevdiği kadını görebilmek umuduyla inşaat bilgisi olmadan kendi elleriyle yaptığı kule yeniden yapılacak ve simgesel anıt haline getirilecek.

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, festivali düzenleme amaçlarını şöyle anlattı:

"Aşk, sevgi son yıllarda en çok ihtiyaç duyduğumuz şeyler. Aşk festivali ile bu duyguların yeniden canlanmasını, artmasını sağlayacağız. Türk ve dünya sinemasının önemli aşk filmleri gösterilecek. Şairler, aşk şiirlerini okuyacak. Müzik dinletilerinin yanı sıra aşkın dansı tango yapılacak. Herkesin sevdikleriyle katılacağı, gençlerin kol kola eğleneceği bir festival olacak. Nezir Kaya'nın destansı aşkı bize bu festivali hazırlattı. Onun aşk kulesini yeniden inşa edip, simge anıt haline getireceğiz."

Nezir Kaya'nın hikayesi

Selanik'ten Çeşme'ye uzanan zorlu yolculuğun ardından Kaya ailesi, o zamanlar Köste olarak bilinen Dalyan köyüne yerleşti. Güçlü kuvvetli yapısıyla dikkat çeken Nezir Kaya, çocukken geçirdiği rahatsızlıktan dolayı sağır ve dilsiz bir yaşama mecbur kaldı. Kendi yaptığı küçük kayıklarla balık avlarak geçimini sağlayan Nezir Kaya, yaptığı ilginç şeylerle dikkat çekmeye başladı. Hazerfan Çelebi gibi kendine büyük bir uçurtma yapan Kaya'nın Dalyan'ın üzerinde uçtuğu, evinin altına 10 metre uzunluğunda tekne yaptığı kulaktan kulağa yayıldı. Nezir Kaya, bir gün köye ziyarete gelen Rum güzeli Tinika'ya aşık oldu. Tinika'nın geldiği Sakız Adası'na bakıp bakıp duran Nezir Kaya, 25 tenekeyi bir araya getirerek yaptığı tekneyle adaya gitti. Sakız'a çıkıp sevgilisini bulmak isteyen Nezir Kaya, pasaportsuz yakalandı ve Türk casusu sanıldı. Annesi kaymakamlığa kayıp başvurusu yaparken, adada 'casus' yakalandığı haberi kısa sürede halk arasında yayıldı. Dalyan'a gidip gelen bazı Yunanlıların tanımasıyla gerçek ortaya çıkınca bir daha gelmemesi uyarısıyla serbest bırakıldı.

TEKNEYE UÇURTMA BAĞLADI

Ancak Tinika'yı hiçbir zaman unutmadı. Onu yeniden görmek için bu kez yaptığı tekneye, 3-3.5 metre genişliğinde dev uçurtmasını bağlayarak yelken gibi kullanmaya başladı. Poyraz estiği günlerde uçurtmasını gökyüzüne bırakıp yelken gibi kayığı çekmesiyle adaya adeta uçarak gidip gelmeye başlayan Nezir Kaya yine köylülerin merak konusu olmaya başladı. Yüzlerce kez, Sakız'a gittiği anlatılan Nezir Kaya, adadan bir dönüşünde rüzgarın oyunuyla kendisini Karaburun'da buldu. Zorlu bir mücadelenin ardından kıyıya çıkan Kaya, bu kez Yunan casusu şüphesiyle gözaltına alındı, sonra serbest bırakıldı.

AŞKINI GÖRMEK İÇİN KULE YAPTI

Dalyan'a dönen Nezir Kaya bu kez hiçbir inşaat ve mimari bilgisi olmamasına karşın, köyün ortasına bir kule yapmaya başladı. Fuardaki Paraşüt Kulesi'ni gören Kaya, köyün içinde 10 metre yüksekliğinde ilk kuleyi inşa etti, kısa süre sonra da bunu beğenmeyerek yıktı. Kısa süre sonra ikincisini yaptı ve yine yıktı. Neden kule yaptığı neden yıktığı hiçbir zaman bilinmedi. Ancak üçüncü kule hepsinden daha yüksek olmaya başladı. Yalnızca geceleri çalışarak 30 metre yüksekliğinde 4 metre genişliğinde dev bir kule inşaa etti. Kuleye çıkıp uzun uzun sevdiği kadının olduğu Sakız Adası'nı seyreden Nezir Kaya, kendisine armağan edilen bisikletiyle evine gittiği sırada geçirdiği kaza sonrası yaşama gözlerini yumdu. İnşaa ettiği kuleye ne olduğunun sırrı ise hiç çözülemedi.