12'nci İzmir Uluslararası Film Festivali kapsamında Türkiye'nin en ünlü yönetmeni Nuri Bilge Ceylan, sinema sanatı ile uğraşanlar ve öğrencilerle Fransız Kültür Merkezi'nde bir araya geldi. İlk kez İzmir'de böyle bir organizasyonda söyleşiye katılan Ceylan, aşırı ilgiyle karşılaştı. Kendini ünlü bir yönetmen olarak değil de bir öğrenci olarak gördüğünü belirten Nuri Bilge Ceylan, "Sinemada kesin birşey yoktur. Sinema sanatında bir başlangıç var ama son yoktur. Herkes kendi penceresinden gördüğünü icra etmeli" dedi.

Her filmi ile hem yurtdışında hem yurtiçinde çeşitli ödüller alan Nuri Bilge Ceylan, filmlerinde tarzını değiştirdiğini ifade etti. Kendine olan güveninin artması ile otobiyografik anlatım dilinden çıktığını söyleyen Ceylan, "Senaryoda ilk başlarda hayal gücümü ve yaşadıklarımı kullanıyordum. Küçük bütçelerle filmimizi tamamlardık. Ama artık zaman değişiyor ve görsel dünyada daha başarılı olmak için de tarzın değişiyor. Kendi sinema sanatımda kesin yargılarım yok. Her zaman değişiklik gösterebilir. Ama sinemaya gönül veren ve bu sanatı yapacak olanlar önce yaşadıklarından yola çıksın. İşte o zaman farkını ortaya koyar" dedi.

"Zamanında hırsızlık yaptım"


Sanatın olmadığı bir köyde büyüdüğünü ve zamanında klasik müzikle alay ettiklerini söyleyen Ceylan, "Çok küçükken ablamla birlikte klasik müzikle ve dinleyenlerle alay ediyorduk. Bir gün Mozart'ın piyano konçertosunu duyduğumda herşey değişti ve sanat ilgim olduğunu anladım. Mozart piyano konçertoları için İngiltere'ye gittiğimde hırsızlık yaptım ve yakalanmıştım. Ama artık teknoloji ile herşeye ulaşılması kolay. Ve bence ulaşılması zor olmayan şeyler anlamını yitiriyor" dedi.

"Cevap vermeye bile değmez"


17 Ocak'ta SİYAD'ın ödül töreninde hırkayla katılması sonucu eleştilere maruz kalan Nuri Bilge Ceylan'a geçtiğimiz günlerde 'Yalan Dünya' adlı dizide hırkalı gönderme yapılmıştı. Senarist Gülse Birsel, dizinin Açılay karakterine Nuri Bilge Ceylan'ın hırkasından giydirip, ödül törenine katılmasını eleştirmişti. Bu konu ve Türkiye'deki ödül törenlerini önemsemediği eleştirileri hatırlatılan Ceylan, "Cannes Film Festivali'nde smokin giymem ya da SİYAD'da hırka giymem kimseyi ilgilendirmiyor. Ben sanatımı yaparım ve uygun görülürse ödüllendirilir. Kimsenin bana gönderme yapmasına gerek yok. Zaten onlarla uğraşacak veya polemik yaşayacak gibi bir durumum yok. Benim zamanım kıymetli" dedi.