Yeni yıla sayılı günler kala herkes "belki bana çıkar" ümidiyle Milli Piyango bileti alıyor. Talih kuşu bu yıl kimin başına konar bilinmez ama Milli Piyango bileti koleksiyoneri Doğan Güral çekilişi merakla bekliyor. Yıllardır büyük emekle topladığı Milli Piyango biletlerinin sayısı 32 bine ulaşan Güral; "Eşim, işim ve koleksiyonlarım benim yaşam kaynağım, onlar var oldukça ben de yaşayacağım" diyor.

Güral, Milli Piyango biletlerini biriktirmeye nasıl karar verdiğini şöyle anlatıyor: "1969 yılında Ankara'da askerlik yapıyordum. Askere giderken eş, dost hep para vermişti bana. Ben de yılbaşında onlara hediye alıp göndermeyi düşünüyordum. Ne alayım diye düşünürken birden aklıma Milli Piyango geldi. O zamanlarda Kütahya'da biletçi yoktu, ya İstanbul'da Nimet Abla'dan ya da Ankara'da Mavi Köşe'den veya Tek Kollu Cemal'den alınırdı biletler. Ben de Mavi Köşe'den bilet aldım, zarflara koydum ve yolladım. Askerden döndükten üç yıl sonra fotoğraf albümlerine bakarken birden biletlerden biri düştü önüme ve o gün bu biletleri biriktirmeye karar verdim. Herkesin beklentisi vardır "Büyük ikramiye bana çıkacak" diye benim de büyük bir beklentim var; "Çıkmayan biletler bana gelecek."

40 yıldır bilet biriktiren Güral koleksiyonu nasıl oluşturduğu sorusuna ise şu cevabı veriyor: "Tüm samimiyetimle söylüyorum bu sorunun cevabını ben de veremiyorum. Gençtim, hareketliydim, sahafları, Beyazıt'taki pazarları, müzayedeleri, antika olan yerleri dolaşırdım ve "Piyango bileti biriktiriyorum" derdim, bu şekilde oluştu. Kimsenin değer vermediği bu biletlere ben değer verdim; araştırdım, takip ettim ve böylece bir araya getirdim. Benim koleksiyonumda 1920'li yıllardan 40'lı yıllardan fotoğraflar var. Ben 1948 doğumluyum yani ben doğmadan önce basılmış biletlerden bahsediyorum."

Güral, koleksiyonunda yaklaşık 32 bin piyango bileti olduğunu söylerek şöyle devam ediyor: "Her geçen gün maalesef artıyor sayısı. Benim Milli Piyangolarım ve Tayyare Piyangolarım tam. Bir de eşya piyangolarım var. Eşya piyangoları ucu bucağı, başı sonu olmayan bir alan. Spor kulüpleri, okullar, eğitim dernekleri, partiler, cemiyetler milli Piyango gibi eşya piyangoları hazırlamışlar fakat bunların bilgileri elimizde yok. Bunların hepsinin içinde olduğu yaklaşık 32 bin piyango biletine sahibim. Ayrıca piyangonun vermiş olduğu listeler ve tarihi bir belge olma özelliği taşıyan piyangoların saklama kapları da var."

Güral, koleksiyonu ile ilgili bilgiler vermeye devam ediyor: "En değer verdiğim biletlerimden bir tanesi altın yaldızlı tayyare piyangosu, belki başkaları için bir şey ifade etmiyor ama benim için çok değerli. Bir de üzerinde numarası basılmamış piyango biletleri var, onlar da bir hayli ilginç. Bunlardan biri Galatasaray Eşya Piyangosu'ndan; üzerinde Fatih Terim'in futbolcu olduğu zamandan fotoğrafı var ama biletin numarası basılmamış. Diğeri de üzerinde eşek fotoğrafı bulunan bir bilet. Geçmiş yılların biletlerine ulaşabildiğime göre bugünün biletlerine ulaşmam çok daha kolay. Çünkü insanlar biletlerini atmıyorlar. Yakın tarihin biletlerini bulmak çok kolay. Bu yıl 39'uncu yılını bitiriyorum piyango koleksiyonumun. Şimdi Tayyare Piyangoları'yla ilgili kitap hazırlığı içersindeyim."

Koleksiyonlarının onun için yaşam kaynağı olduğunu belirten Güral, "Ben piyango bileti alan birisi değilim ama bunların görselleri beni çok etkiliyor. Küçücük bir pulun üzerindeki görsellere büyüteçlerle bakmaya çalışıyor insanlar. Ben piyangoların üzerindeki görseli normal gözlerimle izleyebiliyorum. Anlatılması imkansız, renk cümbüşü olan, görsellerin harika olduğu farklı bir koleksiyona sahibim. Eşim, işim ve koleksiyonlarım benim yaşam kaynağım, onlar var oldukça ben de yaşayacağım" diyor. 

"Ümit bağlamayın"

"İnsanlar piyangoya büyük ümit bağlıyorlar. Bağlamasınlar çünkü; bugün satılan piyango bileti 10 milyon adet.10 milyon demek,
bugünkü Galatasaray Arena büyüklüğünde 250 stadı dolduracak kadar insanın içinden bir kişiye çıkacak olması demek. Yani tabir-i caizse bir çuval pirincin içinden bir tanesine çıkacak."