Yalın Alpay tarafından kaleme alınan ve Barış Keşoğlu tarafından çizilen, Atatürk'ün 1900- 1905 yıllarındaki Harbiye günlerini anlatan Genç Mustafa adlı çizgi romandaki dayak sahnesi, tartışma yarattı. Tarihçilere göre böyle olay yaşanmadı ve yaşandığına dair bir belge bulunmuyor. Çizgi roman kahramanı olarak karşımıza çıkan Atatürk'ün, 125 sayfalık çizgi roman kitabında Harbiye yıllarındaki günleri ve Ali Fuat Cebesoy'la yakın arkadaşlığı anlatılıyor. Gaia Yayınları tarafından 20 bin adet basılarak piyasaya çıkartılan 20 ciltten oluşacak serinin ilk çizgi romanında Genç Mustafa'nın, Cebesoy'la Büyükada'da denize girmeleri, okulda yaptıkları gizli toplantılar, namaz kılması gibi o yıllara ait birçok detay yer alıyor. Atatürk'ün, yüzbaşı olarak mezun olduğu günlerde Sultan II.Abdülhamid'e suikast iddiasıyla 3 ay zindana atılmasının ardından, Zülüflü İsmail Paşa'dan dayak yediğini tasvir eden çizimler, tartışmaları da beraberinde getirdi.

Lord kınross yazdı
CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, çizgi romanda, "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret edildiği ve sövüldüğü" iddiasıyla, eseri kaleme alan Yalın Alpay ve çizimleri yapan Barış Keşoğlu hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Çizgi romanın yazarı Yalın Alpay, bir röportajında, dayak olayını tek dile getirenin, İngiltere hükümeti tarafından bir Atatürk biyografisi yazmak için görevlendirilen Patrick Kinross olduğunu belirterek, şunları söylemişti: "Bu olaydan o dönemi anlatan Ali Fuat Cebesoy'un anılarında da bahsediliyor. Cebesoy da sorguya götürülenler arasında. Onu da bir paşa dövmek istiyor ama babası paşa olduğu için kurtuluyor."

Hayal mahsulü
Tarihçiler ise Yalın Alpay'la aynı görüşte değil. Maltepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Orhan Çekiç, Atatürk'ün bir paşadan dayak yemesinin söz konusu olmadığını belirterek, "Yazar kendi hayalinden, 'madem zindana atıldılar, mutlaka dayakta yemişlerdir' düşüncesinden hareketle bunu çiziyor. Kaynak olarak gösterilen İngiliz Lord Kinross'tur. O da bir kaynak göstererek bunu yazmıyor. Böyle bir kaynak yok. Atatürk'ün 3 ay zindana atıldığını biliyoruz ama böyle bir olay hiçbir kaynakta yer almıyor. Sadece hayal dünyasında olan bir şey. Çocukluk yıllarında dayak yediğini anlatan Atatürk, objektif bir kişi olarak yüzbaşı iken yediği dayağı da mutlaka anlatırdı. 'Biz bu yollardan da geçtik' derdi. Bunu da çok iyi kullanırdı. Çizimde çok bariz hatalar var. Bunlara hiç dikkat edilmemiş. Birçok yerde Osmanlı değil, Cumhuriyet üniformalı ve yüzbaşı değil, üsteğmen olarak çizildiğini görüyoruz" diye konuştu.

Tarihçiler bilmiyor
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. Mehmet Ali Kılıçbay, "İlk defa duyduğum bir şey. Bugüne kadar okuduğum kitaplarda ve yaptığım araştırmalarda böyle bir şeye rastlamadım. Belgesi varsa bu ortaya konur ve onun üzerinden konuşulur. Yoksa Kinross'un yazması pek bir şey ifade etmez" derken, Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Demirel de, böyle bir dayak olayıyla ilgili bir bilgisi olmadığını, "yaşandı ve yaşanmadı" diyemeyeceğini söyledi.