Amerikan film endüstrisi, 2013 yılını rekorla kapatırken, sektöre kar patlaması getiren filmler de belli oldu. "Demir Adam 3" (Iron Man 3), sadece Amerika'da gerçekleştirdiği 409 milyon dolarlık hasılatla ipi birinci göğüsledi.

2013'ün tamamında film hasılatlarının 11 milyar dolara yaklaştığı belirtilirken, bunun, yıllık anlamda yeni bir rekor olduğu vurgulanıyor. Nitekim 2013 yılında hasılat, bir önceki yılın 90 milyon dolar üzerinde bir rakamla kapandı. Bu artışta vizyona giren filmlerin büyük etkisi olduğunu belirten uzmanlar, ABD'deki hasılatlara göre listenin başında "Demir Adam 3" filminin yer aldığını kaydediyor. 409 milyon dolarlık gişe hasılatı elde eden Demir Adam'ı, 395.5 milyon dolarla "Açlık Oyunları: Ateşi Yakalamak" (The Hunger Games: Catching Fires) filmi izledi.

Animasyonlar da gözde


Jennifer Lawrence'ın oynadığı filmin henüz birkaç aydır gösterimde olduğuna dikkat çeken uzmanlar, filmin gişe hasılatı bakımından zirveye oturacağına kesin gözüyle bakıyorlar.

Hasılatlara göre yılın en çok iş yapan ilk 10 filminde, yüzlerce milyon dolarlık bütçelerle film çeken ve uluslararası tanıtımlar yapan Warner Bros, Disney, Paramount ve Universal gibi belli başlı dev firmaların imzası bulunuyor. Yılın en çok gişe yapan ve kazandıran ilk 10 filminin her birinin bütçesi, 100 milyon doların altında değil. Bununla birlikte söz konusu harcama bütçelerinin, yıllık hasılatın yüzde 30'u gibi düşük bir rakamda olduğuna da dikkat çekiliyor.
Yine ilk 10 filme bakıldığında, animasyon yani çizgi filmlerin üst sıralarda yer aldığı göze çarparken, 10 filmden 8'inin "devam" filmi niteliğinde olması da ilginç bir unsur.

Yeni yılda 'devam'lar yolda...


Disney, aralarında "Sevimli Canavarlar Üniversitesi" (Monsters University) ile "Muhteşem ve Kudretli Oz"un da bulunduğu (Oz the Great and Powerful), 2013 yılının en çok kazandıran ilk 10 filminin dördüne imza atmış durumda. Time Warner ise "Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları" (The Hobbit: The Desolation of Smaug) gibi filmler sayesinde, Hollywood'un en fazla gelir elde eden şirketi oldu. Warner Bros ise geçen yıl 19 yeni filmi piyasaya sınarken, en çok kazanç elde eden ikinci önemli şirket oldu.

Gelecek yıl ise yeni rekor getirebilecek filmler olduğuna dikkat çekiliyor. Bunlar arasında "İnanılmaz Örümcek Adam 2" (The Amazing Spider-Man 2), "X-Men" in yeni filmi, "Godzilla" ve "Ninja Turtles" bulunuyor.