Esin Gençel-Fransız fotoğraf sanatçısı Matthieu Paley, çok fazla bilinmeyen, dünyanın en ıssız köşelerinden birinde Afganistan'da Wakhan geçidinin sınırında yaşayan ve Türkçe konuşan Kırgız göçebelerinin hikayesini ve günlük hayatını fotoğrafladığı  'Dünyanın Çatısında Unutulanlar' adlı önceki gün Fransız Kültür Merkezi'nde açıldı. Fotoğraf sanatçısı Matthieu Paley ilk olarak 2000 yılında İpek Yolu'nun güzergahında olan bölgeden geçerken Afgan Kırgzları ile  karışlaytığını belirterek, "Topluluğu yeniden görmek üzere 2008 ve 2011 yıllarında, kışın tam ortasında, donmuş olan Wakhan nehrinden yukarıya çıkarak kamplarına gittim. Çin sınırına kadar Kırgızlrın yaşadıkları olağanüstü koşulları resimledim. Batılı birinin Küçük Pamir'e kış aylarında gerçekleştirdiği son ziyaret 1972 yılında gerçekleşmişti. Ben 40 yıl içerinden oraya giden ilk batılı oldum" dedi.

Fotoğraflar ile İpek Yolu kervanlarının kat ettiği muhteşem manzaralarını keşfedileceğini söyleyen Paley,"Fotoğraflar bizlere göçebelerin son derece zorlu gündelik hayatlarını ve geleneklerini aktarmanın yanı sıra güçlü ve köklü bir halkın direncinide yansıtıyor. Dünyanın en yüksek dağ zincirinin kenarında ayı andıran bir manzaraya sahip olan, kurak ve yabani yer aldığı Küçük Pamir, coğrafi konumu nedeniyle dünyanını çıtası olarak adlandırılıyor. 1000 Kırgız göçebesi, yerden 4200 metre yükseklikte mahrumiyet içerisinde hayat mücadelesi veriyor" diye konuştu.

İstanbul'da yaşayan Fransız fotoğrafçı Paley, 12 yıl Asya'da yaşadı. Geo ve National Geographic gibi dergiler için çalışan Paley, 2012 Kasım ayında yayınlanacak olan Dünyanın Çıtasında Unutulanlar kitabının da hazırlıklarını sürdürmekte.
Sergi 27 Temmuz'a kadar açık kalacak.