Kuruluşunun 7. yılını dolduran ve Türkiye'deki tek görme özürlüler kitaplığı olan Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı'nın (TÜRGÖK) Başkanı Tülay Yazgan, ilköğretim çağındaki çocukların okuma alışkanlığı kazanmalarını sağlamak, imlalarını geliştirmek, okuma kalitelerini arttırmak ve ödünç kitabın nasıl okunması ve teslim edilmesi gerektiğini öğrenmeleri için "Ödünç Kitap Projesi" başlattıklarını belirtti. Kitaplığın kurucusu ve onursal başkanı Gültekin Yazgan'ın ilköğretim çağındaki görme engelli çocuklar için kabartma kitap basma ve ödünç verme projesini yapmayı güttüğünü söyleyen Yazgan sözlerne şöyle devam etti: "Biz o hayali gerçeğe dönüştürdük. Zaten 4 bin üyemiz var ve en az bin 500'ü ilköğretim çağındakiler. Şimdi bu "Ödünç Kitap Projesi"ni başlattık. Bu projeyle her kitaptan, ilköğretim çağındakiler için 5 kopya basacağız. Mesela onlara uygun olan klasikler, felsefe dizileri, 'Çıtır Çıtır Felsefe' gibi. Bunları kabartma olarak basacağız ve Türkiye'nin her yerinden TÜRGÖK üyesi çocuklarımıza yollayacağız. Yapacağımız kitap listesini üyemiz olan çocuklara kabartma olarak yollacağız ve seçtiği 5 kitabı bize liste olarak yollayacak ve sırasıyla o kitapları göndereceğiz. 2 ay okuma süresi vereceğiz. 5 kopya bastığımızdan çok fazla bekleme süresi veremiyoruz. Bu süreyi aşanlara tabu bir yaptırımımız olacak. Gecikirse bir defa affetmek kaydıyla üyelikten çıkaracağız. Bu kitaplar görme engelliler için çok önemli ve biz böyle sorumluluk sahibi olacak çocuklar yetiştirmek istiyoruz. Hem okuma alışkanlığı kazanacaklar hem de düzenli ve bozmadan kitap kullanmasını ve zamanında iade etmesini öğrenecekler."

Kabartma kitap çok masraflı

Kabartma kitabın sayfasının 50 kuruş olduğunu ve bu yüzden çok masraflı bir iş yapıldığını söyleyen Yazgan, "Kabartma kitap masraflı olduğu için ancak kitapları ödünç vererek bu hizmeti yapabiliyoruz. Bu projeyi uygulayabilmemiz için sponsorlara ihtiyacımız var. Kitaplık olarak tek başımıza altından kalkmamız mümkün değil. Biz toplumdaki kişilere yararlı bir hizmet yapma olanağı sunuyoruz. Bize sponsor oldukları takdirde, yaptıkları bağışla çıkacak kitaba isimlerini, hem kabartmayla hem de yazıyla basıyoruz. Projeye yeni başladık ama şimdiye kadar epey bir kişi bize başvurdu. Şirketler bu projeye destek olurlarsa birçok çocuğun hayatına bir kitapla renk katmış olacaklar. Ne kadar çok kitap basılırsa çocuklarımız için o kadar yararlı bir şey yapmış olacağız. Çünkü görme engelli çocuklarımız için kabartma kitap çok önemli ve kıymetli. Bu projeyle görme özürlülerin engellerini ortadan kaldırmaya yardımcı olacaklar. Çocuklarımız doğru okuyup yazmayı öğrenecekler. Her çocuk gidip herhangi bir kitapçıdan dergilerini, kitaplarını, kaynak kitaplarını alırken, görme engelli çocukların okuyacakları alternatif kitapları, kaynakları yok."

Yazım ve imla kurallarını öğrenecekler

TÜRGÖK'ün sesli kitaplar da yayınladığını ve birçok çocuğun bunlardan yararlandığını ifade eden Yazgan, "Artık sesli kitaptan çok mutlu olmuyorlar. Kabartma onları daha çok mutlu ediyor. Dinleyerek okuyan bir kişi imlayı, doğru kelime yazmayı iyi öğrenemiyor. Nokta, virgül nerede kullanılıyor, nerede paragraf yapılıyor, öğrenemiyorlar. Halbuki Türkçe demek, yazım ve imla kuralları demektir. Ellerindeki kabartma kitaplarla yazım ve imla kurallarını öğrenecekler." diye konuştu. Basılacak kitapları seçerken çocuklar tarafından çok talep edilen ve onlara yararlı olacak kitapları basmak istediklerini belirten Yazgan, temel eserlerden kitapların olacağını ve körler okulundaki öğrencileri üye yapacaklarını söyledi.

Merve Has