Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz ve Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Mesir Festivali Komitesi adına ortak bir açıklama yaptılar. Açıklamada, Türkiye’nin en eski festivalleri arasında başı çeken, UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan ve 5 yüzyıllık bir şifa geleneğini geleceğe taşıyan Manisa Mesir Macunu Festivali için 1 milyon TL’nin üzerinde bütçe ayrıldığı bildirildi.

Ortak açıklamada ayrıca, 24 Mart tarihinde gerçekleşecek olan Temsili Saçım Töreni’nde “Bir Kadın Bir Erkek” dizi oyuncuları olan Demet Evgar ve Emre Karayel’in tarihi Hafsa Sultan ve Merkez Efendi karakterlerini canlandıracakları duyuruldu.

Zengin etkinlik takvimi ve dev bir sanatçı kadrosunun katılımıyla gerçekleşecek festivalde ayrıca, kültürel organizasyonlara da yer verilecek. “Ressamların Gözüyle Manisa” adıyla yapılacak etkinlikte, festivalin başlangıç tarihinden önce Manisa’da ağırlanacak olan Türkiye’nin önde gelen ressamları Manisa’yı resmedecekler. Alışveriş Günleri, Dünya Geleneksel Sağlık Buluşmaları programlarının da bu yıl ilk kez yapılacağı dile getirilen festival, Türkiye’deki turistlerin olduğu kadar uluslararası turistlerin de ilgisini çekmeyi amaçlıyor.

Festivalin açılışına ayrıca MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de katılacağı gelen bilgiler arasında.

Bu yıl ilk kez 5 ton mesir macunu saçılacak

UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan festivalde bu yıl ayrıca ilk kez 5 ton mesir macunu saçılacak. Geçtiğimiz yıl ise bu miktar 4 tondu. Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz ve Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, tonajı artırarak halkın ve turistlerin yoğun talebini karşılayacaklarını ifade ettiler.

Yaklaşık 5 yüzyıllık geleneğin sürmesi için en büyük katkıyı Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nde saçılacak mesirleri yapan kadınlar sağlıyorlar. 5 ton mesir, imalathanede çalışan 18 kadın tarafından 1 hafta boyunca hazırlanacak. Makine kullanılmadan elle hazırlanan mesir macunları, festivalin son günü şifa niyetine halka saçılıyor.


Festivalde, Manisa’ya yıldız yağacak!

473. kez ellerin şifaya kalkacağı festivale  adeta yıldız yağacak. Programda Sibel Can, Hüseyin Turan, Ziynet Sali, Mustafa Ceceli, Hande Yener ve Murat Dalkılıç Manisalılara müzik ziyafeti çekecek.

Ayrıca festival boyunca, halk dansları gösterileri, kukla ve gölge oyunları gösterileri, müzik dinletileri ve resim sergileri gibi sanatsal etkinlikler de hayata geçirilecek.

Gelenekselleşmiş Saçım Töreni’nde “Bir Kadın Bir Erkek” dizisinin oyuncuları Demet Evgar ve Emre Karayel, tarihi Hafsa Sultan ve Merkez Efendi karakterlerini canlandıracaklar.

Festivalde Manisa Altın Lale Türk Sanat Müziği Yarışması ise açık hava programı şeklinde olacağı için, Mayıs ayında gerçekleştirilecek.