TAKSAV, Ankara'da 18 yıldır başarıyla düzenlediği tiyatro festivalini geçen yıl olduğu gibi bu yıl da İzmir'de düzenliyor. 6-16 Aralık 2013 tarihleri arasında İzmir'in toplumsal tarihinde hep var olan tiyatro sanatını canlandırmak için bu yıl 'İtiraz' temasıyla tiyatro severlerin karşısına çıkacak.
Tarih boyunca "Tiyatrolar Kenti" olarak bilinen, tiyatroyu yaşayan ve yaşatan kent İzmir'de Tiyatro Festivali'nin düzenlenmesi için Yerel yönetimlerden iş dünyasına, Sendikalardan dernek ev vakıflara kadar bir çok kurum destek veriyor. Festivalin anasponsorluğunu CHP Çiğli Belediye Başkan aday adayı Ali Talak'ın sahibi olduğu Birikimgayrimenkul.com üstlendi. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak, Bornova, Karşıyaka, Seferihisar ve Narlıdere Belediyeleri ile DİSK, KESK, TMMOB, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, TAKSAV, Devlet Tiyatroları ve TOBAV destekleyen kurum ve kuruluşlar oldular.

2. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali'nde izleyici karşına çıkacak 29 oyun belirlendi. 1'i Yabancı, 2'si Çocuk, 3'ü Üniversite, 5'i Belediye, 18'de Özel ve Amatör Tiyatro, Festivali bu yıl ki konukları olacak. Festival'de Ferhan Şensoy, Sadri Alışık Tiyatrosu, Tiyatro Kare, Samsun Sanat ve birbirinden değerli diğer tiyatro grupları oyunlarını tiyatro severlerin ilgisine sunacak.

Oyun Yazarı ve Yönetmen Haluk Işık, "Festival kapsamında daha önce hiç tiyatroya gitmemiş bireyleri tiyatroyla tanıştırmak sorumluluğunu da üstleniyoruz" dedi.

Festivalin neden 'İtiraz' temalı olduğunu açıklayan TAKSAV İzmir il Temsilcisi Aslan Yalçın,"Ülkemiz mayıs, haziran ayından itibaren 80 ilde sokak sokak, semt semt bir itiraz'da bulundu. O direniş ruhunun ortaya konulması yaşatılması gerek. Düzenlediğimiz 'itiraz' temalı tiyatro festivaliyle bu ruhu yaşatacağız" diye konuştu.

Sanata ve sanatçıya değer veren, festivalin düzenlemesine katkı sunan CHP Çiğli Belediye Başkan aday adayı Ali Talak, "Bu ekonomide bu sistemde sanatın ayakta kalması çok zor. Bize de iş adamları olarak sanata ve sanatçıya destek olmak düşüyor. Karınca kararırınca bu çorba da tuzumuz oldu. Bu anlamda çok mutluyum" dedi.

Festival'de bu yıl "Onur Ödülü" değerli tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy'a, "Emek Ödülü" tiyatro emekçisi Cebrail Nişancı'ya verilecek. Festival Özel Ödülü ise geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Alaaddin Erarslan'a verilecek.