Esin Gençel- Osoy, "Farklı mizansenlerin birleşik olarak yer aldığı, üzerine şarkı sözleri yazılan, dansları için ayrı müziklerin hazırlandığı bir oyun tarzı oldu. Oyunun içinde operet tarzı bile var." dedi. Profesyonel anlamda 11 yıllık bir tiyatro olduklarını belirterek Osoy, "Bu işe 11 yıl önce üç arkadaş olarak başladık. Ama ben tek başıma kaldım ve genel sanat yönetmenliğini devam ettirdim. İlk kurulduğumuzda profesyonel tiyatro sayısı çok azdı. Hala az ama biz İzmir'de kalıp, buraya birşeyler yapacağımıza söz verdik ve bu söz doğrultusunda bugün istediğimiz yere doğru gidiyoruz." dedi. Tiyatroyu kurarken iyi bir altyapı çalışmasıyla başladıklarını söyleyen Osoy, "Kendi tarzımız zaten farklıydı. Dünyada yeni bir tarz ve tür olarak çıktığımızı iddia ediyoruz ve bunu da kanıtladık. Biz geleneksel Türk tiyatrosunun Ortaoyunu altyapılı, diyalektik, sentez ve epik Özelliklerini taşıyan bir tiyatroyuz. Dünyadaki bütün tarz, tür, yöntem ve sanat akımlarını kendi altyapımızla birleştiriyoruz." diye konuştu.

Amatörlerden profeyoneller yarattık

Oyun için oyuncu seçmelerini tiyatro ile ilgilenen ya da amatör olarak tiyatro veya dans ile uğraşmış arkadaşlardan yaptık. Belirli kriterlerimiz olmadı. 25–30 kadar arkadaşımızı seçtik ve bu arkadaşlara, profesyonel arkadaşlarımız destek verdi. Programın başlangıcı 1 yıl öncesine dayanıyor. Yaklaşık 15 ay önce bu macera başladı. 12 aylık bir eğitim sürecinden sonra, son 3 ayda provalara geçtik. Amatörlerden profesyonel oyuncular elde ettik. Amacımız da buydu zaten. Müzikal için solfej, şan, tiyatro ve dans gibi pek çok eğitim alarak hem batı formlarında hem Türk müziği formunda eğitim gördüler.

Böylesi Türkiye'de yok

Gılgamış Destanı'nın oyun olarak ve müzikli oyun olarak var olduğunu belirten Osoy, sölerine şöyle devam etti: "Bizim yaptığımız gibi bir tür Türkiye'de yok. Çünkü biz farklı bir bakış açışıyla bu destanı gösteriyoruz. Gılgamış Destanı'nı seçerken dünya kültürlerine nasıl bir etkisi var diye düşündüm. Gılgamış Destanı, Sümerler'den geliyor ve Akatlar'ın Uruk şehrinde yaşadıkları anlatılıyor. Sümerler dünyada kültürü başlatanlardır. Kullandığımız takvimi, birçok inanışın başlangıcını, tarımı, sulamayı, yazıyı ilk kez kullanmışlar ve büyük bir kültürel miras bırakmışlardır." Gılgamış Destanı Müzikali, bu akşam saat 20.00'de, Atatürk Kültür Merkezi'nde izlenebilecek.