Esin Gençel - İzmir Kültür ve Musiki Derneği Başkanı İsmail Özçeltik, haftada bir gün seanslar halinde müzik terapisi verdiklerini söyleyerek, "Türk müziğinde değişik makamların değişik etkileri var. Müzik ruhun gıdası tabii ki bu kelimeyi herkes bilir. Ancak müzik bedeninde gıdasıdır" dedi. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde ve pek çok dokümanda yaptığı araştırmalarla sanat müziğinin insan bedenine yararını örneklerle açıklayan Özçeltik, "Evliya Çelebi Seyehalnamesi'nde Edirne, Bursa ve İstanbul'da bulunan eskiden Darül-şifa dediğimiz hastanelerde şizofren olarak nitelendirilen hastaların şadırvanın hafif su şırıltısı eşliğinde 4 ya da 5 Türk müzik aletinin refakatinde, bir de hanende şimdiki ses sanatçısı eşliğinde 21 seansa tabi tutulan hastanın taburcu olduğu yazıyor. Amerika'da bir enstitünün yoğun bakım ünitesinde yatan bir hastada ney ve tambur eşliğinde ferahnak, sultan-ı yegah, nihavent gibi makamlar dinletilerek, o hastanın gözlerini açtığı rapor ediliyor. Makamların böyle etkileri var" diye konuştu.

Müzik seanslarına öncelikle icra edecekleri eserin hikayesini anlatarak başladıklarını ifade eden Özçeltik, "Bize başvuran insanlarda burada sorunlarından kurtulabiliyorlar. Buraya eşinden boşanmış, ya da annesi vefat etmiş insanlar geliyor. Büyük bir değişim geçiriyorlar. Buradan daha mutlu ve huzurlu bir şekilde ayrılıyorlar. Seanslarımız öncelikle, icra ettiğimiz eserlerin hikayesini anlatarak başlıyoruz. Daha sonra o eseri saz heyetimizle icra ediyoruz" dedi.

Kas ve eklem ağrılarına, Rast, Nişaburek makamları

Tük müziğinin özellikle psikolojik nedenli hastalıklar karşı çok büyük etkisinin olduğunu belirten Özçeltik, "Eğer gergin bir durumda hayatınızı idame ettiriyorsanız, ruhunuzda o kadar gergin olur. Ruh gergin olunca tüm bedene bu gerginlik yansır. Kaslar katılaşır, mide sorunları yaşanır, vücudun direnci zayıflar. Türk müziğinin rahatlatıcı etkisi ile ruhunuzun rahatlaması sonucu kaslarınız gevşer. Kas gevşetici ilaçları almadan Türk müziğini bizim icra ettiğimiz anlamda düzenli dinlemek kas gevşetici bir etki gösteriyor. Kasları gerginlikten kasılmış durumda, yürümede zorluk çeken insanlar buraya geldikleri zaman rast makamı dinletileriyle rahatlıyorlar. Hayata küsmüş, sürekli baş ağrısı çeken insanlar Türk müziği sayesinde tedavi oluyorlar. Ancak sanat müziğini gürültüsüz, hoş bir ortamda, düzgün icra edilmiş bir şekilde dinlemek gerekiyor. Gürültülü bir ortamda düzgün icra edilmeyen bir müzik aynı etkiyi vermesi mümkün değil. Uşak, Bayati makamları bedeni ağrılara birebir iyi geliyor. Rast, Nişaburek makamları kas ve eklem ağrılarına birebir etki eder. Nihavend, Kurdilihicaz, Buselik makamları ruhsal rahatsızlılara ve strese etki eden güzide makamlarımız. Uşşak ve Neva makamları sırt ağrılarına, Hüseyni makamı ise iç organlara iyi geliyor" diye konuştu.