Heykeltıraş Rıfat Koçak, otomobil, motosiklet ve bisiklet gibi ulaşım araçlarının hurdaya çıkan zincir, egzoz, motor dişlisi, silindir ve karbüratörlerini toplayıp heykel yaptı.

Çeşitli kimyasallarla birleştirilerek kuş, köpek, insan figürüne dönüştürülen heykeller, Dereköy Mahallesi Dibeklihan Sanat Merkezi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. 105 eserin yer aldığı sergi 31 Ağustos'a kadar açık kalacak.

Heykeltıraş Koçak, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıldır atık malzemeleri bir araya getirerek heykel haline getirdiğini söyledi.

Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın "Mavi Sürgün" kitabını okuduktan sonra atıkları sanata dönüştürmeye başladığını belirten Koçak, "Mavi Sürgün kitabındaki bir takım notlar beni derinden etkiledi. Sonrasında atıklardan sanat eserleri oluşturmak için bir mücadele içerisine girdim. Atıkları yeniden hayatımıza kazandırmak ve onları bir süre daha yaşatmak için heykeller yapmaya başladım. Atıklar konusunda duyarlılığın artması için çalışmalarım sürecek " dedi.

Heykelleri oluşturan araç parçalarının sanayiden ve sokaklardan toplandığını ifade eden Koçak, "105 eserden oluşan sergideki heykeller dişli, zincir, egzoz ve rot başı gibi parçalardan oluştu. Atıkları kazanmamız gerektiğine inanıyorum. Ulaşım araçlarının hurdalarından sanat eserleri ortaya çıkarabilmek beni mutlu etti" diye konuştu.