Şişli Etfal Hastanesi'nin bahçesinde yıllardır bakım bekleyen 104 yıllık kule için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İl Özel İdaresi'nin 4 yıl önce hazırladığı restorasyon raporu hayata geçirildi. Kulenin 3 ayda ilk günkü görüntüsüne kavuşturulması planlanıyor. Restorasyon çalışmaları kapsamında kulenin altındaki mescit de yenileniyor. Tarihî yapının göz göre göre çökmesinin önüne geçildiğini belirten Şişli Etfal'in Başhekimi Prof. Dr. Suat Turgut, kulenin II. Abdülhamit'ten günümüze kalan tek eser olduğuna dikkat çekiyor.
Bakımsızlık sebebiyle çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalan 'Etfal Saat Kulesi'ne, inşa edildiği tarih olan 1907'den bu yana el değmedi. 1981 yılında ilk kez restorasyon projesi hazırlanan kule için 2007'ye kadar hiçbir şey yapılmadı. 4 yıl önce İBB Meclisi ve İl Özel İdaresi, kulenin restore edilmesine yönelik bir rapor yazdı. Proje, Anıtlar Kurulu'na gönderildi. Uzun süre kurulda bekleyen proje için onay geçtiğimiz günlerde çıktı. İl Özel İdaresi, çalışmalara başladı. Eski haline sadık kalınarak hazırlanan yenileme çalışmalarında kulenin deprem güçlendirmesi de yapılacak. Kulenin yıllarca restore edilmeyi beklediğini belirten başhekim Prof. Dr. Suat Turgut, "İçine 'yıkılır' diye girilmiyordu. Çökme tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Bir tarih de gözlerimizin önünde eriyordu." dedi. Uzun uğraşlardan sonra kurtarma projesinin devreye girdiğini aktaran Turgut, "Gelecek nesillere II. Abdülhamit Han'ın yadigârı bir eser devredeceğiz. Bunun mutluluğunu taşıyoruz." ifadesini kullandı.
II. Abdülhamit tarafından o zamanki ismi 'Hamidiye' olan Şişli Etfal Hastanesi'nin bahçesine 1907'de inşa edilen kulenin projesi, İtalyan mimar R. D'Aronco'ya ait. Mühendishane-i Hümayun hocalarından Mahmut Şükrü Bey gözetiminde yapılan kare planlı kule yaklaşık 20 metre yüksekliğinde. Kulede, kırmızı tuğla ve beyaz mermer ağırlığı göze çarpıyor.