Festival, önceki gün kortej yürüyüşü ile başladı. Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, CHP İlçe Başkanı Halil Saatli, belediye meclis üyeleri ve vatandaşların katıldığı kortej yürüyüşü renkli görüntülere sahne oldu. Yöresel kıyafetlerle kortej yürüyüşüne katılan kadınlar vatandaşlara çiçek attılar.
Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, festivalin oldukça renkli geçeceğini belirterek, "Alaçatı'nın doğasının zenginliğini, otların çeşitliliğini anlatmak ve bu otlarla pişirilen geleneksel yemeklerin kaybolmaması amacıyla bu festivali düzenliyoruz. Festivalimize katılanlar Alaçatı'nın doğallığına, kucaklayıcı sıcaklığına, kaynatılmış reçellerin, bin bir otla yapılmış yemeklerin, böreklerin üzerlerine serpilen çörekotlarının kokusunu hissedecekler" dedi.
Amaçlarının yöreye özgü olan ot yemeklerini gelecek kuşaklara aktarabilmek olduğunu söyleyen Dalgıç, "Geçen yıl başlattığımız Alaçatı'ya ait ot festivalini tekrar düzenlemenin heyecanını yaşıyoruz. Otlarla yapılan yemekler, salatalar ile başlamıştık. Bu yıl biraz daha geniş kapsamlı olarak düzenlediğimiz festival çok renkli görüntülere sahne olacak. Dağlardan, ovalardan toplanan otlar ile yapılan yemeklerin kokusu bütün Alaçatı'yı kaplayacak. Geçen yıl yapılan yarışmanın yemek tarifleri kitap haline getirdik. Hazırladığımız bu kitapları festivale katılan konuklarımıza dağıtacağız. Tek amacımız bu kültürü gelecek kuşaklara aktarmak" diye konuştu.
2. Alaçatı Ot Festivali kapsamında yarın yemek ve otlar sergilenecek, jürisi otlarla hazırlanan yemekleri değerlendirecek ve beldenin ünlü restoranlarının yemek sunumlarının ardından ödül töreni gerçekleştirilecek.