Tepecik Semti'nde çoğu konservatuvar öğrencisi 15 genç, Mozart'ın senfonilerini Roman müziği ile düzenledi. Tepecik Filarmoni Orkestrası, 22 Kasım Cumartesi günü vereceği ilk konserde, Romanlar'ı ve müziklerini ezik görenlere "Biz Mozart da çalarız Haydar Tatlıyay da" diyecek. Mozart'n senfonisini mahallede ilk çalan, 4 yıldan bu yana  konservatuara giden 17 yaşındaki Niyazi Emre Şenyaylar oldu.

Babası kanun çalan Şenyaylar'ın amacı futbolcu olmaktı ancak babasının baskısıyla TOBAV'ın (Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı) açtığı "Sesime Kulak Ver" projesinde keşfedildi ve yetiştirilerek konservatuvara katıldı. Mozart'ın adını ilk orada duydu. Yaz aylarında çocukların oyuncaklarının keman ve darbuka olduğu mahallede arkadaşlarıyla bir araya gelip, Roman müziklerinin yanısıra Mozart senfonilerini çalmaya çalıştı. Kahvede prova yaparken o mahallede yetişen ünlü perküsyon ustası Hamdi Akatay'ın müziği duyup içeri girmesiyle Tepecik Filarmoni Orkestrası doğdu. Caz festivallerinin aranan ismi Akatay'ın gençleri yetiştirmesiyle "İlle de Mozart olsun" projesi oluştu.

Roman gençler, Mozart'ın 25. Senfonisi'ni, Haydar Tatlıyay ustanın Nihavent Üvertürü ile birleştirip yeniden çaldı, K457 C Minör –piyano sonatına Trilok Gurtu’nun Nine Horses eseriyle hayat verdi. Mahalleye iki yıl önce atanan Müzik Öğretmeni Dilan Keyvan, gençleri toplayıp sık sık klasik müzik, operaya götürerek, onların hayatına dokundu. En büyük desteği Konak Belediyesi'nden alan Roman gençler, mahalle dışında ilk kez 22 Kasım Cumartesi günü saat 20.00'da Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde ücretsiz konser verecek. Hedefleri ise Ocak ayında Avusturya Salzburg'da yapılacak Mozart Caz Festivali'ne katılabilmek.

"MOZART GİBİ OLACAĞIM"

Niyazi Emre Şenyaylar, bu konserle konservatuvarda bile ayrımcılık yapan meslektaşlarına "Ben Mozart da çalarım, 'çek tulumbayı çek' şarkısını da. Ama sen sadece Mozart çalarsın" mesajını vermek isterken, babası seyyar arabasıyla turşu satan ama kendisi tef ustası 17 yaşındaki Koray Celme ise "Mozart'ı hiç araştırmadım ama senfonilerini iyi çalıyorum" diye konuştu.  Orkestrada hello çalan 18 yaşındaki Tolunay Şenyaylar'ın ise Mozart gibi ünlü bir besteci olmayı amaçladığını söyledi.

"ÖTEKİLEŞTİRMEYE KARŞI İSYAN"

Gençleri yetiştiren Hamdi Akatay, projenin her alanda ayrımcılığa uğrayan Romanlar'ın bir haykırışı, isyanı olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:

"Ayrımcılık, yoksulluk ve sosyal dışlanma Romanlar'ın en ağır sorunları. Eğitim, istihdam, barınma ve sağlık hizmetlerine diğer vatandaşlara kıyasla daha zor ulaşıyor ya da ulaşamıyor. Bu proje, gençlerin ötekileştiren bakışlara karşı tepkisi. Onlar çok yetenekliler. Benim destek vermem de onları motive etti. Çok büyük hedefleri var. Başarıları için hep yanlarında olacağım."

AFİŞİ BİLE ESPRİLİ

Çoğu Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencisi olan Roman gençlerin kurduğu Tepecik Filarmoni Orkestrası'nın 22 Kasım'da vereceği ilk konserin afişleri, İzmir'in cadde ve sokaklarına asıldı. Gençler, Mozart'ın eserlerini Roman müziği ile yeniden yorumladıklarını 'İlle de Mozart olsun' adlı konserin afişine de yansıttı. Mozart'ın fotoğrafına Romanlar'a özgü 'ben' ve ince bıyık yapıldı. Benli ve bıyıklı Mozart afişi, görenlerin ilgisini çekiyor.

'İlle de Mozart olsun'u seslendirecek Tepecik Filarmoni Orkestrası'nın üyeleri ve çaldıkları müzik aletleri şöyle:

* Keman; Niyazi Emre Şenyaylar- Oğuzhan Yeter, * 2. Keman; Sedat Atlan- Resul Kara- Arif Gülfidan * Viyola; Nejdet Bürücüler, * Viyolonsel; Osman Güngördü, * Perküsyon; Hamdi Akatay, Memduh Akatay, Koray Celme, Tolunay Şenyaylar, Burak Dunar. * Klarnet; Eden Mert İlbey, * Klavye; İbrahim Yeter, * Kanun; Muzaffer Şenyaylar.