Kültür ve sanat etkinliklerini daha fazla vatandaşla buluşturmak için çalışan Gaziemir Belediyesi, ‘İstibdat Kumpanyası’ oyununa ev sahipliği yaptı. Sultan Abdülhamit döneminde türlü zorluklara karşın neşe içinde mücadele eden bir ‘kumpanya’nın eğlenceli öyküsünün anlatıldığı oyun, Gaziemir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Nazım Hikmet Sahnesi’nde sergilendi.

Genel Sanat Yönetmenliğini Gencay Gürün'ün yaptığı Tiyatro İstanbul tarafından sahnelenen oyunda; Levent Üzümcü, Sibel Erdenk, Sabri Özmener, Uğur Bilgin ve Onur Buldu gibi sevilen oyuncular Gaziemirli sanatseverlerle buluştu. Sibel Erdenk’in koreografisinde horondan sirtakiye kadar farklı türlerde dansların yer aldığı, müzikleri ve usta oyuncuların başarılı performanslarıyla büyük beğeni kazanan İstibdat Kumpanyası, izleyenlere iki saatlik bir görsel şölen yaşattı.

Barış hemen, şimdi…

Gaziemir Belediyesi’nin1 Eylül Dünya Barış Günü’nden başlayarak bir yıl süreyle ‘Barış Yılı’ ilan ettiği etkinlik ve gösteriler kapsamında sergilenen oyunun, Paris’deki kanlı saldırıların hemen ertesinde sahnelenmesinin önemine değinen Levent Üzümcü, “Barışın tek dili vardır” dedi. “Bütün insanlık olarak barışa çok ihtiyacımız var” diyen Üzümcü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Herkesin barışı kendisine göre diye bir şey yoktur. Barışı nerede olursa var etmek ve kıymetini bilmek zorundayız. O yüzden barış, hemen şimdi diyorum. Sabah yatağından normal bir şekilde kalkmış, bir konsere, bir gösteriye gitmiş, orada dans eden ya da bir futbol maçının keyfini yaşamak isteyen insanları öldürecek kadar soysuz olan bu insanlara söyleyecek söz bulamıyorum.”


İSTİBDAT KUMPANYASI HAKKINDA


Sultan Abdülhamit döneminde geçen oyunda, Padişahı tahttan indirme planı yapan Şeref Paşa halkı galeyana getirmek için tiyatroyu kullanmak ister. Bu yüzden Fransa’dan yarı Fransız yarı Türk Samuel efendiyi (Levent Üzümcü) getirterek, Edmond Rostand’ın Cyrano de Bergerac adlı oyununun sahnelenmesini ister, oyunun ana karakteri Cyrano’nun tıpkı Sultan Abdülhamit gibi uzun burunlu olması paşanın planlarının bir parçasıdır. Tabi bu oyunun sahnelenmesi için oyunculara da ihtiyaç vardır. Tiyatroların yakıldığı, oyuncuların sürgün edildiği bir dönemde oyuncu bulmak da tabii ki çok zordur. Şeref paşa bunun için yardımcısı Sefer beyi görevlendirir. Sefer bey ise ancak Recai efendinin topluluğunu bulabilir. Provalar başladıktan sonra artık seyirci için sürprizler de başlamış olur.