Pelin Günay- 7 Aralık'ta başlayan ve 10 gün sürecek festivale toplam 30 tiyatro topluluğu katılacak. Yurt dışı tiyatro toplulukları, üniversite tiyatro toplulukları, şehir tiyatroları ile özel ve amatör tiyatro topluluklarının oyunları sanatseverlerle buluşturacağı festivalde Genco Erkal, Ferhan Şensoy, Turgay Tanülkü gibi ünlü tiyatrocular sahne alacak. Festival süresince ayrıca bir çocuk oyunu da çocuklarla buluşacak. Festival kapsamında atölye, söyleşi ve seminer çalışmalarıyla İzmirliler ünlü isimlerle bir araya gelerek söyleşi yapma imkanı bulacak. Açılışta ayrıca tiyatroya emek verenlere ödülleri sunulacak. 'Onur Ödülü' tiyatro sanatçısı Turgay Tanülkü'ye, 'Festival Emek Ödülü de Prof.Bozkurt Kuruç'a takdim edilecek.

Tiyatrolar kenti

TAKSAV tarih boyunca 'tiyatrolar kenti' olarak bilinen, asırlardır tiyatroyu yaşayan ve yaşatan kent olan İzmir'de, iyatro ışığını yeniden canlandırmak için, uluslararası bir festivale imza atıyor. TAKSAV, yıllara dayanan deneyimi İzmir'in yerel değerleriyle birleştirip Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali'nin ilkini 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştiriyor. TAKSAV, festival dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Kadifekale'deki gecekondular arasına sıkışıp kalan 16 bin kişilik Antik Roma Tiyatrosu'nun gün yüzüne çıkarılması için yapılan çalışmalarda büyük adımların atıldığı bu dönemde, İzmir'in genlerinde olan tiyatro sanatını yeniden canlandırmak ve geçmişte olduğu gibi uluslararası düzeye taşımak hedef olarak önümüzde durmaktadır" şeklinde bilgi veriyor.

29 oyun sahnede

TAKSAV, 1.uluslararası İzmir Tiyatro Festivali'ne 100'e yakın tiyatronun başvuruda bulunduğu belirtti. Yapılan değerlendirmelerde ilk olma özelliği taşıyan festivale 29 topluluğun katılması uygun görüldüğü kaydedildi. 2'si yabancı, 2'si Üniversite, 4'ü belediye, kalanı özel ve amatör tiyatrolar festivalin ilk konukları olacaklar. Oyunlar arasında dans tiyatrosu, çocuk ve sokak tiyatrosundan örnekler sergilenecek.
Festival kapsamında "Sosyal Sorumluluk Projesi" olarak daha önce hiç tiyatroya gitmemiş bireyleri tiyatroyla tanıştırma sorumluluğunu da üstlenileceği belirtildi. TAKSAV'ın bu amaçla önümüzdeki 5 yılda, İzmir'de tiyatroya gitmemiş 5 bin kişiyi, tiyatroyla tanıştırmayı hedeflediği ve konuyla ilgili yerel yönetimlerle ortak hareket edeceğini açıkladı.

TAKSAV

TAKSAV, bilim insanları, aydın, sanatçı, işçi, memur, işsiz, öğrenciler ve yaşamın her alanından katılan insanlar tarafından 1993 yılında kuruldu. TAKSAV 2011 yılından itibaren İzmir Temsilciliği'ni kurdu. 20 yıldır vakıfta çeşitli kültürel sanatsal faaliyetlerin yanı sıra ülke ve dünyada yaşanan ekonomik ve toplumsal sorunlara karşı alternatif arayışların ürünü olan söyleşiler, paneller, toplantılar, etkinlikler ve eğitim çalışmaları yapıldı. Bu çalışmaların birçoğu kitap olarak yayınlandı.