Geçtiğimiz yıllarda Konak, Bornova ve Çiğli’de okullarda gösterime sunulan oyun, 2013–2014 öğretim yılında da öğrencilerle “Ağaç Ev” adlı oyunla buluşmaya devam edecek.  Oyunla çocuklara toprak, hava ve su gibi çevresel değerlerin önemi anlatılırken, tiyatro kültürü de öğretilmeye çalışılıyor.

Okulların açılmasıyla birlikte yeni sezon hazırlıklarını tamamlayan İzmirgaz Tiyatro Atölyesi, Maltepe Köyü İlköğretim Okulu öğrencileriyle bir araya geldi. Köyün düğün salonunda öğretmenler eşliğinde yaklaşık 115 öğrencinin katıldığı oyun, minik öğrencilerde büyük heyecan yarattı. Aynı zamanda müzikal özellikte taşıyan oyunda öğrenciler, zaman zaman sahneye davet edilerek ya da bulundukları yerden oyuna katılmaları sağlanarak oyunun bir parçası haline getirildi.

Öğrenciler, oyun karakterlerinden doğa perisi Çizdo’ya, çevreyi ve doğayı kirletmeye çalışan Kirbaşı liderliğindeki çer, çöp ve pis’e karşı verdiği mücadelede destek olurken, Çizdo’nun, Kirbaşı ve takımına karşı başarılı olarak doğa ve çevreyi korumasına yardımcı oldular.  

Oyunun sonunda duygularını dile getiren öğrenciler, “İzmirgaz’ın tiyatro oyununu köylerine kadar getirerek, güzel bir gün geçirmelerini sağladığı için teşekkür ettiler.”

İzmirgaz Tiyatro Atölyesi, eğitim yılı süresince Karabağlar’da bulunan okullarda her hafta pazartesi günü öğrencilerle buluşmaya devam edecek.

Oyunun Konusu

Deniz, küçük bahçesinde dedesinin yapmış olduğu ağaç evde oyunlar oynayıp zaman geçiren bir kız çocuğudur. Hayaller kurmaktadır. Yine böyle hayaller kurarak oyun oynarken Kirbaşı ve arkadaşları bu küçük yeşil alanı bulurlar. Burayı da kirletmek ve ağacı yok etmek isterler. Deniz öncelerde Kirbaşı ve arkadaşlarına karşı koysa da Kirbaşı bir yolunu bulup Deniz’i kandırır.

Ağaç çaresiz kalmıştır. Oyun arkadaşı Deniz onu kesmek istiyordur. O da doğa perisi olan Çizdo’dan yardım ister. Çizdo doğayla konuşabilen, sihirli güçleri olan ve zamanı durdurabilen bir peridir. Deniz’e ağacın faydalarını anlatıp ona tekrar doğruyu göstermek ister ancak Deniz’in aklı karışmıştır.
Kirbaşı, Çizdo’yu yarışmaya davet eder. Deniz hakem olur ve yarışma başlar. Sorulan sorulara yanlış cevap veren Kirbaşı ve arkadaşları bahçeyi terk ederler. Ancak yolunda gitmeyen bir şeyler vardır. Kirbaşı’nın arkadaşlarından birisi eksiktir. Gökyüzünü kirletmekten sorumlu olan Pis takımdan ayrılmak ister. Kirbaşı bir daha yenilmiş olur. Çizdo ise Pis’in adını Mis olarak değiştirir ve gökyüzünün mavisini savunması için ona alternatif enerji kaynaklarını öğretir.