Esin Gençel- Kokteylde İzmir Sinema ve Görsel Sanatlar Derneği (İZSGD) girişimleriyle yeniden hayata geçirilicek olan Konak Sineması ve derneğin projelerine dikkat çekildi. Kokteylde konuşan İZSGD Genel Koordinatörü Aydın Karataş, derneğin projelerinden bahsederek İzmir'e başta Konak Sineması olmak üzere, İzmir Sanat Okulu, Uluslararası İzmir Sinema Kongresi, Sinema Yayınevi, Kadın Film Günler ve Uluslararası İzmir Çocuk Filmleri Festivali katacaklarını duyurdu.

Kokteylde konuşan İZSGD Yönetim Kurulu Üyesi Yard. Doç. Dr. Dilek Tunalı, "Yaklaşık 10 yıldır İzmir'de sadece film seyretmek için yapılmış sinema salonları, pek çok İzmirlinin farkında olmadığı bir şekilde yavaş yavaş perdelerini kapatarak sessizleşti. Birçok insanın belliğinde, unutamadıkları filmlerle yer alan Konak Sineması da, diğerleri gibi bu yazgıyı paylaşan sinema salonlarından biri oldu. Ancak iyi bir raslantı, en azından Konak Sineması'nın yeniden hayata geçirilme çabasıyla anlam kazandı. Bu iyi raslantı bir yıl önce kurulan İzmir Sinema ve Görsel Sanatlar Derneği'nin sinemayı koruma, geliştirme, yeni sinemacılara kapılar açma, İzmirli sinemaseverleri daha renkli, daha farkl, daha sıradışı ürünlerle tanıştırmayı hedeflemesi bakımından güzel bir girişim oldu. Dolayısıyla, eski sinema salonlarının birçoğunun akıbeti ile karşılaşacak olan Konak Sineması, tüm tarini, belleği ve dokusu yok edilecek ticari bir merkeze dönüşmekten son anda kurtarıldı. Bu kurtarma işleminde İZSGD'nin kurucu üyeleri, Os-Ka Pasajı çalışanlarının ve mülk sahibi Sayın Tuncay Çamlıca'nın desteği, iyi niyeti ve sinema sevgisinin payı oldukça büyüktür" diye konuştu.

Sanat Okulu kurulacak


Diğer bir konuşmacı olan İZSGD Genel Koordinatörü Aydın Karataş, derneğin kuruluş amacının sinema ve görsel sanatlar alanında, Türkiye'nin ulusal, kültürel ve sanatsal değerlerinigerek yurt içinde, gerekse yurtdışında tanıtmak ve katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Karataş konuşmasına şu şekilde devam etti: "Amacın ışığında dernek, ulusal ve uluslararası organizasyonları ve festivalleri İzmir'in ev sahipliğinde gerçekleştirmem, kültür sanat yaşamına katkıda bulunurken İzmir şehrini Akdeniz'in kültür ve sanat başkenti haline gelmesi için çabalamak gibi amaçlar edinmiştir. Aynı zamanda derneğin başta Konak Sineması olmak üzere İzmir Sanat Okulu, Uluslararası İzmir Sinema Kongresi, Sinema Yayınevi, Kadın Film Günler, ve Uluslararası İzmir Çocuk Filmleri Festivali pek çok projesi vardır. Bu projelerden biri olan İzmir Sinema Okulu ile kendi geleceğini sürdürecek öğrenciler yetiştirerek hem kültür sanat yaşamına genç değerler kazandırmak, hem de çalışmalarının sürekliliğini sağlayacak kadroları oluşturmayı amaçlanmaktadır. Öğrenciler bu okulda hem teorik hem de pratik eğitim süreçlerinden geçerek yurtdışından gelecek akademisyen ve sanatçıların da katılımıyla gerçekleştirilecek çeşitli atölye çalışmaları ile sektörel gelişimi gün ve gün takip etme imkanı bulacaklar."