İzmit simidinin, kendine özgü tadı ve gevrekliği olduğunu belirten İzmitli fırıncılar, "İzmit simidine coğrafi işaret belgesinin alınması hepimizi çok mutlu etti. İzmit simidinin bir marka haline gelmesi için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Farklı çeşitler

İzmit'te hamuru pekmezle harmanlandıktan sonra üzerine susam eklenerek yapılan İzmit simidi, Kocaeli Ticaret Odası'nın çalışmaları kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Daire Başkanlığınca coğrafi işaret belgesine kavuştu. Özellikle hafta sonu kahvaltılarının vazgeçilmezleri arasında bulunan meşhur İzmit simidinin aynı zamanda sucuklu, kaşarlı, zeytinli, çikolatalı gibi çeşitleri de bulunuyor.

Kendine has lezzet

İzmit simidinin kendine has lezzeti olduğunu söyleyen simit ustası Özertem Erdem, "20 yıllık simit ustasıyım. Pekmez, susam, maya, un, tuz karışımıyla İzmit simidi yapılıyor. Pişme süresi de çok önemli bir ayrıntı ve İzmit lezzetinin simidi buradan geliyor. İlgi çok büyük simide ve vatandaşı memnun edebiliyorsak ne mutlu bize. İzmit simidinin dışarıda tanıtılması da çok önemli, fakat şu anda dışarıdan bu işe talep yok. Damak tadı çok önemli ve bunun farkını tüketicimiz kolaylıkla ayırt edebiliyor" dedi.

Gevrekle kıyas

Her yerde simit yediğini fakat İzmit'in simidinin lezzetini başka bir yerde bulamadığını söyleyen Süeyda Aydemir, "İzmitliyim ve senelerdir bu simidi alır tüketiriz. İzmir'e giderken de 4-5 tane alıp üniversitede okuyan kızıma götürürüm. İzmir'de, Aydın'da, Konya'da her yerde simit yedim ama bu lezzeti bulamadım. Adıyaman'a giden polis arkadaşım vardı. Beni arayıp İzmit simidi istiyordu. Ayrıca İzmit simidinin tescili için geç bile kalındı" diye konuştu.