Esin Gençel- Çeşme Kültür ve Sanat Derneği, Tiyatro Grubu Orhan Kemal'in kaleme aldığı, Vedat Güzel'in yönettiği 'Tersine Dünya' oyunun galası Çeşme'de yapıldı. Son dönemde artan kadına şiddet olaylarına farklı bir bakış açısı getirmek için bu oyunu seçtiklerini ifade eden Vedat Güzel, "Eşine şiddet uygulayan, eşine saygısını sevgisini yitiren ve kadınların en önemli yaşam haklarını kısıtlayan erkekleri, düzeni, örf, adet ve gelenekleri, yasalarımızı eleştiriyoruz" dedi.

Oyunun kadın ve erkek rollerinin yer değiştirmesi üzerine kurulu olduğunu söyleyen oyunun yönetmeni Vedat Güzel, "Usta Kalem Orhan Kemal'in kaleminden ters imleme, çok güzel bir oyun. Oyunun keyifli ve düşündürücü yanları var. Çünkü erkeklerin evde ev işi yaptığı, karısının yolunu gözlediği, kadınlarınsa dışarıda çalıştığı hatta çapkınlık yaptığı bir dünya. Oyun erkeklerin kendilerine öz eleştiri yapmak için onlara büyük bir fırsat sunuyor. Biz burada erkekleri yargılamıyoruz. Ancak bu tür davranan, eşine saygısını sevgisini yitiren ve kadınların en önemli yaşam haklarını kısıtlayan erkekleri, düzeni, örf, adet ve gelenekleri, yasalarımızı eleştiriyoruz. Oyunda kadın erkek rollerinin yer değiştirmesi komik durumlar sunmakla beraber, insanları düşündürüyor. Bu çarpık düzenin, yapılan haksızlıkların su üstüne çıkmasını sağlıyor. Kadına şiddetin arttığı ve kadın haklarının gerilediği bir zamanda çoğunluğu kadınlardan oluşan ve kendi özel hayatlarında da sosyal projelerde ön sıralarda yer alan sorumluluk sahibi oyuncularımla böyle bir konuya parmak basmak istedik. Çeşme Kültür ve Sanat Derneği olarak bunu İzmir'de ve Çeşme'de ve istenilen her yerde bu oyunu sunmaya hazırız. Çünkü maalesef şiddet her yerde var" diye konuştu.
Dün akşam Alsancak Gazi İlköğretim Okulu'nda izleyiciyle buluşan oyunun büyük ilgi gördüğünü söyleyen Güzel, Oyun 19 Nisan Perşembe akşamı ise Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi'nde oyunu sahneleyeceklerini söyledi. Bütün kadın derneklerinin bu oyunu izlemesi ve destek vermesi gerektiğini ifade eden Güzel, "Tüm kadın kuruluşları bu oyuna destek vermeli. Bizim oyunumuzda stant açabilirler. Çünkü bu hepimizin ortak sorunu. İstenildiği takdirde dernekler için de bu oyunu oynuyoruz. Yol masrafımız dışında hiçbir ücret talep etmiyoruz" dedi.


7 yılda kadına şiddet yüzde 1400 arttı!


CHP Çeşme Kadın Kolları Başkanı ve oyunun oyuncularından Sabise Suna Tamer, kadına şiddetin katlanarak devam ettiğini ifade ederek, "Yapılan istatistiklerde son 7 yıl içerisinde kadın cinayetleri, kadına şiddet yüzde bin 400 arttı! Yine istatistiklere baktığımız zaman kadın erkek eşitliği konusunda maalesef dünya sıralamasında 134 ülke içerisinde 126. sıradayız! Ülkemizde 5 kadından biri hala okuma yazma bilmiyor. Kadınlar dayanışmıyor ve örgütlenmiyor. Bilimsel eğitimin yanında dayanışma ile bu düzene son verilebileceğini düşünüyorum. Bu oyunda rol almak inanılmaz heyecan ve keyif veriyor. Keyfin yanında ortaya çıkan acı tablo her daim mevcut. Oynadığımız oyunla tersine çevirsek de o acı tabloyu gündeme getirdiğimiz için mutlu ve heyecanlıyım" dedi.

Çeşme Kültür ve Sanat Derneği üyesi ve oyunun oyuncularından Saadet Tüleç ise, dernek olarak 1998 yılından bu yana faaliyet gösterdiklerini belirterek, "Son 4 yıldır Vedat Güzel'in yönetmenliğinde tiyatro yapıyoruz. Töre cinayetleri ve kadına şiddetin arttığı bir dönemde  Tersine Dünya'yı oynayarak topluma mesaj veriyoruz. Özellikle erkeklerin seyrettiğinde kadınları anlamaları açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yasalar çıkarılıyor. Kadınların şiddet gördükleri takdirde şikayetçi olabilecekleri söyleniyor. Ancak şikayetler arttıkça ölümlerde arttı. Çünkü bu durum erkeği daha fazla öfkelendiriyor. Bunların düzeltilmesi gerekiyor" diye konuştu.