Karşıyaka Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ve Cumhuriyet Kadınları Derneği işbirliği ile düzenlenen "1919'dan günümüze kadınlarımızın yolculuğu" başlıklı fotoğraf sergisi ve söyleşi Karşıyakalı'lar tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Çarşı Sanat Galerisi'nde açılan fotoğraf sergisinde sıradan insanların kendi akraba ve yakınlarına ait fotoğraflarından  oluşturulan etkinlikte 136 farklı kadın fotoğrafı Türkiye'de kadının tarihsel sürecine ışık tutmak amacı ile düzenlendi.

Her döneme ait birden fazla fotoğrafın bulunduğu sergide özellikle kadının değişim süreci daha yakından gözlemlenirken günümüze yaklaştıkça bunun tam tersi görüntülerin yer alması sergide bulunan herkesi bir kez daha düşünmeye itti. Serginin açılış kurdelesini Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çalışkan ve Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Avukat Şenal Sarıhan birlikte keserken sergiyi izlemeye yüzlerce kişi geldi. Hüseyin Çalışkan konuşmasında, "Günümüzde kadınlarımıza kızlarımıza çağdışı yaklaşımlar gösterilmektedir. Yakın bir zamanda üç kız öğrencimiz saçları bakımlı etek boyları kısa gibi anlamsız bir tepkiyle karşılaşmış yönetim tarafından okullarına sokulmak istenmemişti. Onlarda haklarını arayarak gerekli mercilere başvurma cesareti göstermişlerdi. Bu kızlarımızı haklarını aradıkları için tebrik ediyorum. Türk kadını çağdaşlıkta yol almaya devam edecektir. Geçmişimizi unutmayalım. Bu ülkenin savunmasında yer almış kadınlarımız vardır. Bunların başında da bir Karşıyakalı olan ve bizlerin gurur kaynağı olan  Karafatmayı'da, Karafatmaları da asla unutmayız "dedi. Sergi 24 Ocak 2011 tarihine kadar ziyaretçilere kapılarını açık tutacak.


Emperalizme karşı çıktılar


Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Avukat Şenal Sarıhan'ın konuşmacı olduğu 1919'dan Günümüze Kadınlarımızın Yolculuğu isimli söyleşi, Karşıyaka Nikah Sarayında yapıldı. Tarihsel bir sürecin dönüm noktalarını anlatan Sarıhan  konuşmasına Zübeyde Hanım'ı anmakla başlayarak, "Bir tarihi yaratmış devrimci kadınların çocukları olarak bu borcu yerine getirebildik mi bunu kendimize sormalıyız. Atlara binmiş, kılıç kuşanmış ülke savunması için savaşmış Karafatmaları, Seherleri var bu ülkenin. Bizim kadınlarımız farklı farklıdır. Efeler gibi atlara binen ortalık yangın yeriyken savaş kadınlarımız var. Öğretmen okullarında okuyan öğrenci kızlarımız cephelere gitti hastabakıcılık yaptı. Varlıklı kadınlarımız vardı. Ama yurtdışında eğitim  görmelerine rağmen emperyalizme karşı çıktılar. Memlekete döndüklerinde propaganda yaptılar direnç gösterdiler, kürsülere çıktılar, halkı bilinçlendirdiler. Fatih kürsüsünden seslendiler. Nakiha hanımları, Halide Edipleri nasıl unutabiliriz. Kadınlar Anadolu'da Sivas Kongresinde vardılar. Kınalı parmakları düşman tarafından kesilen kadınlar vardı. Bu kadınlar unutulmaz"dedi