Ege Üniversitesi öğretim üyelerinden Ertan Daş ve Şakir Çakmak tarafından hazırlanan kitap, belediyenin son on yıl içinde 34. yayını olarak raflarda yerini aldı. Kitapta Dedebaşı, Eski Örnekköy ve Soğukkuyu mezarlarında Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemi mezar taşları incelenerek geçmişe ışık tutan bilgiler toplandı.

Mezar taşlarında yapılan incelmede bazı dönemlerde salgın hastalıkların  arttığı görülürken, yazılarda ölenlerin Karşıyaka’ya nereden göç ettiklerini de ortaya çıkarıyor. Bir yıl süren araştırmada mezar taşlarında  Arapça, İbranice ve Türkçe yazılar tek tek incelendi. Taşlardaki süslemelerin yıllara göre şekiller değiştirdiği görüldü.  Taşlar tek tek numaralandırılırken, üzerlerindeki bilgi ve süslemeler gruplandırıldı.

Yazıtlarda bazen “Girdim henüz on dokuz yaşıma, Tifo hastalığından ölüm geldi başıma, Akıbet turab oldum bu yazıldı başıma, ya da ah ölüm girmiştim henüz yirmi yaşıma, hamileyken sıtmadan ölüm geldi başıma, ” gibi salgın hastalıklar belirtilirken, bazılarında da “hüvel baki sene 1312, Sakızlı Hacı Ahmet oğlu İsmail ya da Atinalı Derviş Hıdır’ın kerimesi “ gibi  ailenin geldiği bölgeyi anlatan yazılar bulunuyor. Toplam 280 sayfa olan kitapta her mezarlıkta o dönemde ölenlerle ilgili yapılan kayıtların bilgileri ile genel değerlendirme yazıları bulunuyor.