İtalya Prato Tekstil Müzesi ve Yunanistan Tragilos Müzesi'nin ortak olarak yer aldığı proje kapsamında, Karun hazinelerinin en önemli 50 parçasının fotoğrafları dünya genelinde ziyaret edilen müzelerde sergilenecek.

Uşak Arkeoloji Müzesi, 41 bin 600 parçadan ancak 2 bininin sergilenebildiği Karun hazinelerinin adını dünyaya duyurmak için harekete geçti. Bu çerçevede müze tarafından hazırlanan proje hibe desteği kazandı. Uşak Arkeoloji Müzesi Müdürü Sabiha Pazarcı, AB Türkiye İş Geliştirme Merkezi'nin (ABİGEM) desteğiyle hazırladıkları 'Karun Barış ve İşbirliği Yolu' projesinin AB'den 116 bin 874 euro hibe desteği kazandığını söyledi. Projede uygulamanın bir yıl süreceğini belirten Pazarcı, "İtalya Prato Tekstil Müzesi ve Yunanistan Tragilos Müzesi proje ortaklarımız arasında yer alıyor. Projede hedefimiz müzemizin kurumsal kapasitesini artırarak işlevselliğini geliştirmek, AB'deki uygulamaları öğrenerek, ülkelerarası diyalogu ve uzun vadeli işbirliğini sağlamak" dedi.

Oyun hamuruyla hazine yapacaklar

'Karun, Barış ve İşbirliği Yolu' projesinin yerli ve yabancı uzmanlarla, halkın ve öğrencilerin katılımı ile tanıtılacağını kaydeden Pazarcı şunları söyledi: "Karun Hazinesi'nin en değerli 50 parçasının 45x55 ebadında hazırlanacak fotoğrafları İtalya Prato Müzesi'nde 2012 Ağustos ayında, Yunanistan Tragilos Müzesi'nde de 2012 yılı Kasım ayında beşer gün sergilenecek. Yine proje kapsamında müzemize ziyarete gelen yerli ve yabancı öğrenciler, oyun hamurları ile Karun Hazinesi'nin birbirinden eşsiz parçalarının modellerini yapacak. Böylelikle dünya genelinde birçok eve Karun Hazinesi'nin bir parçası model olarak girmiş ve dolayısıyla tanıtılmış olacak. Proje kapsamında modern müzeciliği geliştirerek, ülkelerarası müzelerin işbirliğini geliştirerek, kültürlerin kaynaşmasını sağlayacağız."

Karun hazineleri

Karun Hazinesi, M.Ö. 560- 546 yılları arasında Lidya ülkesini yöneten Krezüs (Karun) dönemine ait olan, Uşak'ın 25 kilometre batısında ve İzmir Karayolu üzerinde bulunan Güre Beldesi yakınlarındaki tümülüslerden 1960'lı yıllarda çıkartıldı. Bazı kaynaklarda Lidya Hazinesi veya Lidya Hazineleri olarak da anılıyor.

Lidya döneminin en görkemli eserleri arasında yer alan bu hazine 1965 ve 1968 yıllarında üç yıllık süreçte Uşak'tan kaçırıldı. İlk soygun 1965 yılında Toptepe Tümülüsü'nde gerçekleşti. 5 kişilik grup, tünel kazarak mezar odasına ulaştı ve burada buldukları eserleri dönemin parasıyla 65 bin liraya sattı. Daha sonra, 1966'da İkiztepe Tümülüsü 11 kişi tarafından soyuldu ve oda içerisindeki 150 parça önce saklanıp daha sonra 160 bin liraya satıldı. Güre Beldesi'nde üçüncü soygun 1968 yılında Aktepe Tümülüsü'nde gerçekleşti. Bulunan resim ve kabartmalar 40 bin liraya satıldı. Hazinenin tamamı, New York'taki Metropoliten Müzesi'nde 1985 yılında gazeteci Özgen Acar tarafından bulundu. Dönemin Kültür Bakanlığı'nın uyarıları sonucu müzenin depolarında saklanan eserleri almak için 1987'de dava açıldı ve yaklaşık 40 milyon dolarlık masrafa yol açan hukuki süreçler sonunda eserler 1993 yılında Türkiye'ye geri getirildi.