Anadolu kültürünü yansıtan en önemli masklar arasında yer alan "Köse Gelin" ve "Zeybek Başlığı" figürleri, Kore, Almanya ve Belçika'da daimi olarak sergilenecek.

Türkiye'nin ilk mask müzesi olan İzmir Mask Müzesi'nin "Anadolu Maskları" bölümünde sergilenen eserlerin kopyaları, gelen talep üzerine Kore'nin Andong kentindeki Hohoe Mask Müzesi, Almanya'nın Augsburg kentindeki Mask Müzesi ile Belçika'nın Binche şehrindeki Uluslararası Karnaval ve Maske Müzesi'ne daimi şekilde sergilenmek üzere gönderildi.

 İzmir Mask Müzesi Koordinatörü Serpil Birsin, müze olarak 2011 yılında Endonezya'da yapılan IMACO (Uluslararası Mask Sanatı ve Kültürü Organizasyonu) Uluslararası Mask Konferansı'na katıldıklarını belirtti.

Bu organizasyonda yaptıkları çalışmaları, Anadolu kültürüne ait figürleri tanıtmanın yanı sıra, farklı ülkelerdeki müze temsilcileriyle bir araya gelme fırsatını da yakaladıklarını dile getiren Birsin, yapılan görüşmelerin ardından, üç önemli müzeden, "Köse-Gelin" ile "Zeybek Başlığı" için talep geldiğini kaydetti.

İzmir Mask Müzesi'nin, Dokuz Eylül Arkeoloji Bölümü'nden Ali Kazım Öz'ün girişimleriyle maskları Belçika, Almanya ve Kore'deki mask müzelerine bağışladığını ifade eden Birsin, "Üç önemli müzeden gelen talep üzerine maskları gönderdik. Bu gelişme, hem Anadolu kültürünün, hem de müzemizin tanıtımına katkı sağlayacak" diye konuştu.

Köy seyirlik oyunlarının Anadolu kültüründe önemli yer tuttuğunu söyleyen Birsin, özellikle "Köse" ve "Gelin" karakterlerinin, hemen her yöredeki oyunlarda yer aldığını, Köse-Gelin oyununun eski yılın bitişini, yeni yılın başlangıcını, bolluğu ve bereketi temsil ettiğini kaydetti.

Kısa zamanda tanındık

Birsin, açılalı bir yıl olmasına karşın, İzmir Mask Müzesi'nin kendi alanında çok tanınan müzeler arasında yer aldığını da belirterek, "Kısa zamanda tanınırlık kazandık, internete girdiğinizde, ilk üç arasındayız, çok sayıda uluslararası toplantı ve çalıştaydan davet alıyoruz, geldiğimiz noktadan çok memnunuz" dedi.

Türkiye'nin ilk ve tek mask müzesi olduklarını da hatırlatan Birsin, Mayıs ayında İzmir'de uluslararası bir mask çalıştayına evsahipliği yapmaya hazırlandıklarını, 15 gün sürecek çalıştayda atık metallerden masklar yapılacağını söyledi.