Atatürk'ün, "Köylü milletin efendisidir" sözünden yola çıkarak Köy Enstitüleri'nin kapatılmasını konu alan ve yapımcılığını Erkan Can'ın yaptığı "Toprağın Çocukları" adlı filmin çekimleri tamamlandı. Yönetmenliğini Ali Adnan Özgür'ün yaptığı, senaryosu Dilşah Özdinç'e ait olan filmin oyuncu ve yapımcı kadrosu geçtiğimiz hafta Darphane'de yapılan çekimler için son kez bir araya geldi. Enstitüsü öğrencileri Cevher (Ufuk Bayraktar) ve Aybike'nin, (Türkü Turan) çingene kızı Karika'yla (Müge Boz) olan dostluğundan yola çıkarak yapılan film, projede yer alanların ücret almaması sebebiyle "gönül projesi" olma özelliği taşıyor. 70 kişilik ekibin gönüllü olarak çalıştığı filmin sanat yönetmenliğini Ezel Akay üstlendi. Filmin yapımcısı ve oyuncusu Erkan Can, "Toprağın Çocukları"nda gişe kaygısı taşımadıklarını ve köy enstitüsü mezunu babasının hayatından kesitler sunulduğunu söyledi.

Köy çocuğu da Moliere okur

Yönetmen Özgür, filmle ilgili olarak, "Biz köy enstitüleri iyidir ya da kötüdür demiyoruz. O dönemde neler olduğunu anlatıyoruz. Bir köy çocuğunun da Moliere okuyup keman çalacağı bir hayatın var olduğunu filme yansıtıyoruz." dedi. Film için 1940'lı yıllarda bir döneme damgasını vurarak eğitim seferberliği başlatılan Ankara'daki Hasanoğlan Köy Enstitüsü yerleşkesi, film setine dönüştürüldü. 1957 yılında dönemin iktidarı tarafından siyasi nedenlerle kapatılan Köy Enstitüleri'nin bu durumu, filmin konusu oldu." dedi. Anadolu halkının aydınlanma savaşını temsil eden Köy enstitüleri, kapatıldığı tarihe kadar 17 bin 342 öğretmen, 8 bin 756 eğitmen yetiştirerek dünyaya örnek olmustu.

Tüm set gönüllü

Yapımcı ve oyuncu Can, "Manevi olarak herkes her şeye koşturdu. Bu filmin oluşması için elimizden ne geliyorsa yaptık. Sadece ben değil, bütün arkadaşlar gönüllü bir şekilde işinin en iyisini yapmaya çalıştı. Kimse para da almadı. Bu bir memleket meselesidir. Benim oynadığım Kemal öğretmen idealist biri. O dönem öyle olmayan yok zaten. Benim babam da köy enstitülü idealist biriydi. Ben biraz da babamı oynadım.(Sabah-Günaydın)