Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100. yıldönümü kutlamaları kapsamında Oğuz Aydemir'e ait "İpek Mendiller" sergisi Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Hasan Uçaklıoğlu ve davetlilerin katılımıyla açıldı.

Açılışta konuşan Koramiral Hasan Uçaklıoğlu, "Bundan 100 yıl önce Yüzbaşı Hakkı komutasındaki 360 tonluk küçük, mütevazı Nusret Mayın Gemisi'nin döktüğü 26 mayın savaşın kaderini değiştirmiş, Çanakkale Boğazı'nı geçip İstanbul'a girmek için sabırsızlanan o büyük müttefik donanması geldiği gibi değil, ateş ve alev yığınları halinde tarihin gördüğü endad bir şanın içinde zafer umutlarını ve kibirlerini Çanakkale sularına gömerek dönmemek üzere gitmiştir" dedi.

Çanakkale de elde edilen bu büyük zaferin aziz milletimiz için tarihin iki asırdır acı bir tablo halinde akıp giden seyrini de değiştirdiğini ve milletin geleceğini inşa etme iradesini ve özgüvenini kazandırdığını ifade eden Koramiral Uçaklıoğlu, Çanakkale'de vücut bulmaya başlayan milli ruh ve şuur Kuvayı Milliye ruhuna dönüşerek milli mücadelenin kazanılmasında ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında önemli bir rol oynadığını belirtti.

Önemli tarihi olaylara ışık tutuyor

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100. yılı kutlamaları kapsamında açılan bir dönemin geleneğini yansıtan bu "İpek Hatıra Mendiller" koleksiyonunun deniz tarihi ve sualtı çalışmalarından yakından tanıdığımız Oğuz Aydemir'e ait olduğu belirten Koramiral Uçaklıoğlu, "Aydemir'in 1975 yılından bu yana dünyanın çeşitli ülkelerinden toplayarak meydana getirdiği 120 eserlik koleksiyonda bulunan ipek mendillerde 200 yıl boyunca üç kıtada gelişen tarihi olayların yanında Fransa, Rusya ve komşu devletlere ait izlere de rastlamak mümkündür. Aynı zamanda bize Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait olaylar ve kişiler hakkında ışık tutmaktadır" dedi.

Bir mendilin hatırasını da anlatan Koramiral Uçaklıoğlu, "100 yıl önce İngilizler Çanakkale Savaşı'ndan zaferle çıkacaklarına o kadar emindiler ki askerlerine destek için savaşı anlatan mendiller hazırlamışlardı. Sergiyi gezerken de görebileceğiniz gibi Türkkostinepol İstanbul'a ismini verdikleri mendile göndere çekecekleri bayrağı dahi resmetmişlerdi" dedi.

Koramiral Uçaklıoğlu, "Çanakkale savaşından Kırım savaşına, Sultan Abdülmecit'ten M. Kemal'e, Hicaz demiryollarının tamamlanmasından genç cumhuriyetin uzun tarih yolcuğunu hatıra mendiller vasıtasıyla bize sunduğu için Oğuz Aydemir'e şükran sunuyorum. Ayrıca sergi açılışı için içinde bulunduğumuz salonu bize tahsis eden Ege Üniversitesi Rektörlüğüne saygılar sunuyorum. Başta M. Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarını olmak üzere vatanın bölünmez bütünlüğü, Türk ulusunun huzur ve güvenliği için hayatlarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygı ile anıyorum. Ruhları şad olsun. Hayatta olan gazilerimize ve şehitlerimizin ailelerine şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.
Program Koramiral Hasan Uçaklıoğlu'nun Oğuz Aydemir'e plaket takdim etmesiyle ve serginin gezilmesiyle sona erdi.