İzmir’de müzecilik kavramına yeni bir boyut kazandıran Konak Belediyesi, kenti butik müzelerle tanıştıralı üç yıl oldu. Üç yılda üç müzeyle İzmir kültür yaşamını zenginleştiren ve kent merkezi odaklı turizm hareketliliğini artıran Konak Belediyesi müzeleri on binlerce ziyaretçiyi konuk etti.

Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi
   
Konak Belediyesi’nin ilk butik müzesi Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi 2010 yılının Ocak ayında açıldı. İzmir’in simgelerinden Varyant’ta yine İzmir’in sembol isimlerinden dünyaca ünlü seramik sanatçısı Ümran Baradan’ın bağışıyla anlam kazanan binasında hizmet veren Oyun ve Oyuncak Müzesi, açıldığı günden bu yana özellikle çocukların ilgi odağı oldu. 100 yılın üstünde tarihe sahip oyuncaklarıyla adeta bir dünya tarihi belgeseli olan müzede ziyaretçiler sokak oyunlarına dair de bilgileniyor. Müze, her hafta farklı bir etkinlikle ziyaretçileri karşılarken yabancı turistler de düzenlenen Karagöz ve Hacivat, Kukla gösterileri, Origami ve Tangram oyun çalışmalarını hayranlıkla izliyor. Varyant’ın eşsiz manzarası eşliğinde İzmir’i kuşbakışı seyretme fırsatını da yakalayan turistler Konak Belediyesi Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi’ni kent merkezinde ilk görülecek yerler listesine çoktan ekledi. Öte yandan müze, Üretken Belediye Proje Yarışmasında birinciliği İzmir’e getirdi.

Nejdet Alpar İzmir Mask Müzesi

Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi açılışının hemen bir yıl sonrasında Konak Belediyesi Nejdet Alpar İzmir Mask Müzesi de kent yaşamındaki yerini aldı. Konak Belediyesi’ni en ilgi çekici ve etkinlik dolu müzesi olan Mask Müzesi her ay yenilenen sergileri ve düzenlediği ‘Uluslararası Atık Metal Mask Çalıştayı’yla sesini duyurdu. Alsancak’ın kalbinde, Liman’a çok yakın bir mesafede bulunan Cumbalı Sokak’taki tarihi binasında ziyaretçileri karşılayan müze özellikle Kruz gemilerinden inen turistlerin ilk ziyaret ettikleri yerler arasında yerini aldı. 

Neşe ve Karikatür Müzesi

İzmir’in gülen yüzü Konak’ta iyimser, pozitif ve neşeli İzmir insanına yakışan Neşe ve Karikatür Müzesi Konak Belediyesi’nin kente kazandırdığı üçüncü müze oldu. Açıldığı ilk günden itibaren ziyaretçi akınına uğrayan müze, dünyanın farklı ülkelerini mizah çatısı altında toplayan yarışma ve sergileriyle öne çıktı. Akdeniz ülkelerinin karikatür sanatçılarının oluşturduğu ‘Akdeniz Neşesi’ sergisiyle açılışı gerçekleşen müze daha sonra Ulusal Mizahi Nesne Yarışması ve Uluslararası Karikatür Yarışmasına ev sahipliği yaptı. Müze, Özel Kalem Dergisi ‘Yerel Yönetim Ödülleri, Kültür Sanat ve Turizm Etkinlikleri Kategorisi’nde Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’a ‘Yılın Büyükşehir İlçe Belediye Başkanı’ ödülünü getirdi.

     
Radyo ve Demokrasi Müzesi
     
Müze için Basmane’deki Altınpark Kazı Alanı karşısında bulunan Sarmaşıklı Ev restore edildi. Vatandaşların bağışlarıyla onlarca radyo toplandı. Çalışmayacak durumda olanlar titizlikle tamir edilerek müzeye kazandırıldı. Yüzden fazla radyonun yer aldığı müzede dünyada radyo yayının yapılmaya başlandığı 1921'den günümüze kadarki her döneme ait radyo yer alıyor. Müzede çok sayıda plak ve pikap da bulunuyor. Ziyaretçiler, tarihte önemli yer tutan olayların radyo anonslarını dinleyebilecek.

Çağdaş kente çağdaş müzeler

Konak Belediyesi’nin müzeleri üç yılda 100 bin yerli ve yabancı ziyaretçiyi konuk etti. Kent merkezi’nde konumlanan müzeler, Kruvaziyer  gemileriyle gelen turistleri şehir içinde tutarak esnafa da moral oldu.  İzmir’de çağdaş müzeciliğin mimarı Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan, İzmir’in turizmden aldığı payın yükselmesi için doğru çekim noktaları yaratılması gerektiğini belirtti. Dünyada yükselen akımın ‘butik müzeler’ olduğunu ifade eden Başkan Tartan yakın zamanda İzmir’e iki müze daha kazandıracaklarını müjdeleyerek şöyle konuştu:
“Turizm kenti diyoruz, turisti az. Ege’nin incisi diyoruz, gerektiği gibi parlamıyor. ‘İzmir yıllardır aynı, hiçbir şey değişmedi, çağdaş bir kent olmak istiyoruz’ diyenlerin sayısını bir düşünün. İzmir’in yeniliğe, gelişime, çağdaş ve modern bir kimliğe bürünmeye ihtiyacı var. Biz Konak Belediyesi olarak Çınarlı rekreasyon alanı gibi, asansör projesi gibi projelerle kente dev adımlar kazandırıyoruz. Ancak küçük sihirli dokunuşlar da gerekli. Butik müzeler, dünyanın birçok yerinde turistlerin en çok ilgisini çeken, kenti ve kent insanını en iyi tanıtan kültür noktaları olarak çalışıyor. Avrupa’da 40 bin nüfuslu bir kentte bile 14-15 butik müze görmeniz mümkün. Butik müze kavramını ortaya koyduğumuzda ‘başkan nerden buluyorsun böyle ilginç fikirleri, ne işimize yarayacak’ diyenler şimdi kente gelen konuklarını müzelerimize götürüyor. Bakın, Kruz gemileriyle gelen turistlerin adımını attığı ilk yer Alsancak. Ancak kent merkezinde yeterince zaman geçirmiyorlardı. Çünkü gidebilecekleri, gezebilecekleri yer sayısı kısıtlıydı. Şimdi ise ulaşılması çok kolay noktalarda yer alan çağdaş butik müzelere akın ediyorlar. Yakın zamanda Basmane bölgesi de bu akının bir durağı olacak. Arkeopark’la birlikte hemen yanı başında ‘Radyo ve Demokrasi Müzesi’ ve yakın zamanda açılışını yapacağımız ‘Kadın Müzesi’ Konak’ın yeni simgeleri olacak. Kemeraltı’nın yıllardır kanayan yarası, esnafın en büyük şikayeti eski ilginin olmaması. Kemeraltı’nda projesini hazırladığımız ‘Sabun Müzesi’ de yine kente keyifli bir renk katacak. “