İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin 18 Aralık 2010 tarihinde "İzmir Prömiyeri"ni gerçekleştirdiği Giuseppe Verdi'nin dört perdelik OTELLO operası, bu sezonda dört kez yinelenecek. 
Dünya tiyatro tarihinin tartışmasız en büyük oyun yazarı William Shakespeare'in Othello adlı eserinden alınarak metinleştirilen Otello, dünya opera tarihinin en büyük opera bestecilerinin başında gelen Giuseppe Verdi'nin müzikleri ile dünya opera sahnelerine armağan edilmiştir. Librettosunu o dönemin en önemli opera bestecilerinden olan Arrigo Boito'nun yazdığı eser, yazınsal açıdan değer taşıyan sözleri müzik dilinin sihri ile bütünleştirmeyi başarmıştır.
 
Otello, bu sezonda konuk Alman orkestra şefi Raoul Gruneis yönetiminde ve Aytaç Manizade rejisi ile sahneleniyor. Dekorları Tayfun Çebi, kostümleri Sevda Aksakoğlu tarafından hazırlanan eserin koro şefliğini Ali Hoca, koreografiyi Şebnem Şenel, ışık tasarımcılığını da Müfit Özbek üstleniyor. Otello'da solo rolleri; konuk İspanyol tenor Lorenzo Mok Arranz, Levent Gündüz, Birgül Su Ariç, Arses Yıldızca, Gökhan Koç, Cengiz Sayın, Oğuz Çimen, Anna Chubuchenko, Sevinç Demirağ, Murat Duyan, Cihan Özmen, Gökhan Varkan, Alparslan Mater, Erdem Türkbay, Hüseyin Genç, Fırat Yalçınkaya, Nejad Beğde, Mehmet Büyükkeskin paylaşıyorlar.
 
Dünyada ilk kez 5 Şubat 1887'de Milano'da sahnelenen Otello operası, ülkemizde ise ilk kez 12 Mart 1960'da Ankara'da oynandı.
Shakespeare'in dünya tiyatro sahnelerini yüzyıllardır süsleyen Othello oyunu, Verdi'nin müzikleriyle taçlandırması sonucu, opera olarak tüm dünya opera sahnelerinin en vazgeçilmez eserleri arasına girmiştir.
  
Otello'da; irade dışı tutku, yıkıcı zeka ve coşkun yaşam ile önlenemez ölüm arasındaki çatışma anlatılmaktadır. William Shakespeare'in 1604 yılında yazdığı "Othello"yu,  Venedik'le Osmanlılar arasındaki 1570-71 yıllarında yapılan ve Osmanlıların zaferi ile sonlanan Kıbrıs Savaşı'nın anlatıldığı, Giovanni Battista Giraldi'nin bir öyküsünden aldığı bilinmektedir. Eserin konusu şöyle: Mağripli komutan Otello, önemli bir savaş sonrası Kıbrıs adasına dönerken denizde büyük bir fırtınaya yakalanmış, büyük bir mücadele ile kıyıya varmayı başarmıştır... Otello, genç ve güzel eşi Desdemona'ya kavuşmanın mutluluğunu yaşarken, eski yaveri Iago, ona tuzaklar hazırlamakta, bir insanın yapabileceği en büyük kötülükleri yaşama geçirmeyi planlamaktadır... Iago'nun tüm planları tutacak, insan şüpheciliğinin insanı büyük felaketlere sürükleyebileceği kanıtlanacak; sonuçta Otello, kıskançlığının sonucu güzel eşi Desdemona'yı kendi elleriyle öldürecektir.   
 
Verdi (1813-1901), tarihi ve siyasal konuları, karakter özellikleriyle işlemiş bu nedenle Shakespeare'e hayran olmuş ve yaşamı boyunca ulusal-devrimcilik ilkesine bağlı kalarak eserler yazmıştır. Verdi eserleri dört ayrı dönem halinde değerlendirilmektedir: İlk dönem Çıraklık ve Olgunlaşma Dönemi, ikinci dönem Büyük Dönem, üçüncü dönem Yükseliş Dönemi ve dördüncü dönem de Zirveleşme ve Olağanüstü Başarı Dönemi. Otello, bestecinin dördüncü dönemde yazdığı en önemli örneklerden biridir. 19. yüzyılın ünlü İtalyan bestecisi, 88 yıllık ömre sığdırdığı eserleriyle yaşadığı dönemi tek başına temsil eden bir büyük müzik dehasıdır. Otello'nun bestecinin yaşamında çok özel bir yeri vardır; elli dört yıllık sahne deneyiminin finali sayılabilecek eserlerinden biridir. Operalarında insan sesinin egemenliği hakimken, bu ve bunun gibi birkaç eserinde müziğin tüm unsurları büyük bir emekle işlenerek bir başyapıt yaratılmıştır.