Çarşamba günü 79 yaşında hayata veda eden yıldız, bütün bunlar ve hayatına giren insanlar için kendini kutsanmış hissettiğini söylüyordu: "En yakın arkadaşlarım" dediği mücevherlere olan tutkusunu yine "Büyük kızların büyük mücevherlere ihtiyacı vardır" diyerek ifade eden Taylor'un, yaşadığı sayısız aşk ilişkisi ve sekiz evliliği boyunca hayatına giren erkeklerin kendisine hediye ettikleriyle dünyanın en geniş mücevher koleksiyonlarından birine sahip olduğu söyleniyor. Zaten 2002 yılında çıkardığı "My Love Affair With Jewelry" isimli kitabı da bu tutkusunu kanıtlar nitelikte. "Her bir parça bana bir şeyler hatırlatıyor" dediği koleksiyonun parçalarının büyük ve renkli fotoğraflarla, küçük notlar eşliğinde gösterildiği kitap aslında mücevherlerinden yola çıkılarak hayatının bütününe ışık tutuyordu.
Bir de dükkan açtı
Mücevherlerinin bazılarım satan, bazılarını ise ölene kadar saklayan Taylor, iki defa evlendiği efsanevi aşkı Richard Burton için "Ben onu karısından ayırmıştım, o da beni başkası için terk etti. Hayatta ne verirsen onu alıyorsun. Ama en azından ben ondan yüzükler alabildim" diyerek Burton'ın kendisine hediye ettiği meşhur yüzüklere de gönderme yapmıştı. Burton'un Taylor'a hediye ettiği meşhur yüzüklerden ilki 1968 yılında hediye ettiği, 10 doların üzerinde değer biçilen 33 karatlık Krupp pırlantası. Koleksiyonunda; La Peregrina incisi, iki kocası Mike Todd'un hediyesi olan elmas bir taç, kal şeklinde sarı elmas yüzük, Windsor düşesi broşu ve cok değerli zümrütler yer alan ünlü yıldızın mücevher l utku su ne koleksiyonla ne de kitapla sınırlı kaldı. Taylor'un mücevher aşkı öylesine büyüktü ki, kendi ismiyle çıkardjğı parfümlere bile White Diamonds (beyaz pltlahtalar), Black Pcarl (siyah inci) gibi isimler vermişti. ¦


Taylor-Burton adını taşıyan yüzük
1966 yılında Güney Afrika'da maden ocağından çıkarılan ve mücevher literatürüne "Taylor-Burton modeli" olarak geçen 69,42 karatlık meşhur elmas yüzüğün ise müzayedeye çıktığında ilk alıcısı Cartier olmuş. Hemen ertesi gün de Burton, yüzüğü miktarı hâlâ gizli tutulan bir meblağ ödeyerek karısı için satın almış. O yıllarda pek çok kadının hayallerini süsleyen yüzük hala oldukça meşhur. Taylor ise bu yüzüğü 1970 Oscar töreninde bir gerdanlığın ucuna takarak olay yaratmış, daha sonra bir vakıf yararına satarak geliriyle hastane yaptırmıştı.