Edebiyat tarihinde 'kadim' bir tartışmanın sonuna mı gelindi? Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Antalyalı Genç Kıza Mektup' adıyla bilinen meşhur mektubunun muhatabının cinsiyeti uzun bir süredir tartışılmaktaydı. Kitap-lık dergisinin mart sayısında Handan İnci'nin makalesi, konuya son noktayı koymuş gibi. İnci, şimdiye kadar geçen yaklaşık 50 yıllık 'süreci' özetlediği yazısında mukayeseleri ve ulaştığı yeni bulgularla mektubun Antalya Lisesi öğrencilerinden Mustafa Erol'a cevaben yazıldığı sonucuna varıyor.

Aslında tüm hikâye, Tanpınar'ın 1962'de vefatının ardından yayımlanan biyografideki bir 'kaynakça' ile başladı. Yazarın öğrencilerinden Ömer Faruk Akün'ün kaleme aldığı eserde bulunan kaynakçada: "1961 yılında Antalya Lisesi'nden bir kız öğrencinin, hayat ve sanatı hakkında sorduklarına cevap olarak yazdığı mektup" ifadelerinin elli yıllık tartışmanın fitilini ateşleyeceğini henüz kimse bilmiyordu. Mektubu isimlendirmek ise Tanpınar'ın öğrencisi Mehmet Kaplan'a nasip olur. Kaplan, 1963'te yazdığı 'Tanpınar'ın Şiir Dünyası' kitabında mektubu "Antalyalı Genç Kıza Mektup" başlığıyla yayımlar. Sonrasında ise mektubun tam metni, aslında bir 'delikanlı'ya yazıldığı vs. gibi değişik tanıklıklar ve belgelerle tartışma genişler. Hatta yakın bir zamanda 'Antalyalı genç kız bulundu' türünden haberler bile çıktı.

Handan İnci, Abdullah Uçman'la birlikte yürüttüğü bir çalışma sırasında Antalya Lisesi VI Edebiyat C sınıfından Mustafa Erol'un Tanpınar'a gönderdiği cevabi mektubuna ulaşıyor. Geçtiğimiz kasım ayında düzenlenen Tanpınar Sempozyumu'nda mektubu yayımlayan İnci, yakın bir zamanda da Antalya'da yayımlanan Nevzuhur adlı bir dergide mektupla ilgili yeni bilgilere ulaşır. Derginin sahibi Mustafa Akbaba, "Acaba Tanpınar'ın yazdığı mektubun orijinaline ulaşabilir miyiz?" düşüncesiyle yaptığı araştırmalarda Mustafa Erol'un yakın bir zaman önce vefat ettiğini öğreniyor. Eşinin de yardımıyla Mustafa Erol'un eşyalarını aramalarına rağmen mektup bulunamaz. Akbaba, 'Antalyalı genç kız bulundu' haberlerine konu olan aynı dönem mezunu Gönül Tecim'in de mektubu tam olarak hatırlayamadığı bilgisine ulaşır. Handan İnci, Tecim'in dışında bir genç kızın daha Tanpınar'a mektup yazdığını belirtip olayın karmaşıklığının hangi boyutta olduğunu da gözler önüne seriyor yazısında. Aynı dönem Tanpınar'a birkaç öğrenci daha mektup göndermiş; ancak 'meşhur' mektubun muhatabı Mustafa Erol. İnci, Tanpınar ile Erol'un mektupları arasında yaptığı karşılaştırmalarda mektubun Mustafa Erol'a, yani 'Antalyalı Genç Erkek'e gönderildiği sonucuna varıyor.

Handan İnci, Tanpınar'ın mektubunda geçen "Bana vaktiyle olduğum adamı hatırlattınız. Arkadaşlarınıza ve hocanıza selam ve dostluklarımı, başarı dileklerimi söyleyin. Mesut ve çalışkan olun, aziz yavrum." cümlesinin Mustafa Erol'un mektubunda "... Arkadaşlarıma ve hocalarıma selam ve dostluklarınızı, başarı dileklerinizi söyledim." ifadeleriyle karşılandığını belirtiyor.