FATİH ÖZKILINÇ-Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla “İzmir Alsancak Tekel Fabrikası’nın Kültür-Sanat Kompleksine Dönüşümü” tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Tekel Fabrikası'ndaki tanıtım toplantısına Bakan Ersoy'un yanı sıra İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, İl Kültür Turizm Müdürü Murat Karaçanta, Ak Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, MHP İl Başkanı Veysel Şahin, Ak Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, İzmir Ticaret Odası(İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve ilgili bürokratlar katıldı. 

Tarihi yapılar gün yüzüne çıkıyor
Tanıtım toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Kültür ve Turizm  Bakanlığı olarak tarihi alanlarımızın korunması için çok titiz bir çalışma yürütüyoruz. Bunu sadece yurt dışında değil yurt içinde de sürdürüyoruz. Kentimizden kaçırılan eserlerin takibini sürdürerek bir çok önemli eserin ülkemize getirilmesini sağladık. Dünyanın neresinde olursa olsun bu tarihi yapıları gün yüzüne çıkardık. Arkeolojik alanda da çok önemli çalışmaları gün yüzüne çıkartıyoruz. Uluslararası trendleri de çok yakından takip ediyoruz. Dünya çapında turizm faaliyetleri incelendiğinde bunun yüzde 40'ının tarih turizmi olduğunu görüyoruz. Biz de bu açıdan çalışmalar yaparak şehrimizi ve ülkemizi dünya ile mücadele edecek hale getiriyoruz" dedi.

"İzmir bunu hak ediyor"
İzmir'in Türkiye'nin incisi olduğunu kaydeden Bakan Ersoy,  "İzmir Alsancak Tekel Fabrikası’nın Kültür-Sanat Kompleksine Dönüşümü" projesinin İzmir'in dünya kentleri ile yarışına katkı sağlayacağını ifade ederek "İzmir bunu hak ediyor. Endüstriyel mirasın gerçekleştirilmesi kentteki toplum hafızasını yaşatmak için çok önemli. Burası da bu konuda çok önemli bir yere sahip olup 137 yıllık tarihi ile İzmirlilerin belleğinde önemli bir yer tutmaktadır. Günümüze kadar hizmet veren fabrikanın bu kez sanat ve kültür üretmesi için buradayız. Kenti sanat ile buluşturan bir alan haline dönüştürülmesi hedeflenmektedir.  Fabrika içindeki yapıların bazıları yok olmuştur. İzmirlilerin belleğinde önemli bir yeri olan Tekel Fabrikası sonradan yapılan eklentilerinden arındırılarak yeşil alan ağırlıklı kültür sanat kompleksine dönüşecektir. 7'den 70'e tüm kentin dahil olduğu mekanlar oluşturmayı hedefliyoruz. Tarih boyunca bir çok dönemi içinde barındıran İzmir'de geçmişten gelen arkeolojik öğelerin harmanlandığı ve dijital teknik anlatım tekniklerini barındıracak bir ortam kuracağız.  Geçtiğimiz sene meydana gelen deprem nedeniyle İzmir resim heykel müzesi kapatılmıştı. Burada klasik ve çağdaş sanat eserlerin sergilendiği açık ve kapalı alanların yer alacağı yeni bir resim ve heykel müzesi yer alacak. 7'den 70'e herkesin eğitim alabileceği ve 20 bin kitap kapasiteli bir kütüphane bu alanda yer alacak. Açık hava sinema ve tiyatro gösterilerinin de yer alacağı bir alan oluşturuyoruz. Burayı çok kısa sürede tamamlayıp hizmete açacağız. Hedefimiz 2022 Aralık ayına kadar projemizi tamamlayarak İzmirlilerin hizmetine sunmak. Bu projeyi tamamlayıp ilk başta İzmirliler olmak üzere tüm halkımızın hizmetine sunacağız. Kültür endüstrisinin her geçen büyüdüğü dünyada İzmir de bu piyasada hak ettiği yeri alacaktır" şeklinde konuştu.