Başkan Hakan Tartan'ın övgü yağdırdığı Çığ, "Atatürkçü İzmir kadınları ve erkekleri beni şaşırtmadı" dedi. Çığ, kadınları örgütlenmeye, birlik beraberlik olmaya davet ederek, "Kurtuluş Savaşı kadınların özverisi ile kazanıldı. Memleketimiz büyük tehlike altında. Yine kadınlara büyük iş düşüyor. Bunun için de örgütlenmek gerekiyor" dedi. 
Atatürk'ün laiklik, kılık kıyafet, kadın erkek eşitliği gibi devrimlerinin yıkılmak istendiğini savunan Çığ, şunları söyledi: "Olanlara tepki göstermezsek Türkiye daha kötüye gidecek. Başbakanın, hükümetin olumsuz tavrına tepki göstermek en tabii hakkınız. Mektuplar yazın, telgraflar çekin. Korkmayın. Ben tepkimi, eleştirimi yazarak Başbakana, milletvekillerine iletiyorum, siz de yapın." 4 bin yıl önce Sümerlerin çok medeni ve kadın erkek eşitliğine dayalı yaşadığını vurgulayan Çığ, şöyle konuştu:
Sümerlerden örnekler
"Sümer kadınları çok özgürdü. Çok tanrılı dinleri olmasına rağmen dini nikah yapmazlardı. Kadın erkek eşitti. Kadınlar ticaretle uğraşıyordu. Miras kız çocuklarına veriliyordu. Mabetlerde seks öğreten kadınlar vardı diğer kadınlardan ayrılması için onlar başörtüsü takardı. Şimdi başörtüsü takmaları için fakir ailelere paralar bağlandı. Böylece başörtüsü okullara girdi. Başörtüsü Sümerler'den bu zamana nasıl geldi. İş çığırından çıktı."