"Yol", "Köprü" ve "Kurbağalar" gibi Türk sinemasının kült filmlerine imza atan usta yönetmen Şerif Gören en son 18 yıl önce Şener Şen ve Lale Mansur'un oynadığı "Amerikalı" filmiyle sinema seyircisiyle buluşmuştu. Gören, verdiği aranın ardından Necati Cumalı'nın aynı adlı eseri "Ay Büyürken Uyuyamam"ı beyazperdeye taşıdı. Filmin basın gösterimi önceki gün yapıldı. Ancak başrollerini, Ayça Bingöl, Hazal Kaya, Fırat Çelik ve Selin Şekerci'nin paylaştığı film, beklenenin aksine sinema yazarlarından "geçer not" alamadı. Gören'in Ayvalık, Alaçatı ve Çeşme'de çektiği film, 9 Aralık'ta vizyona girecek.

Eleştirmenler olumlamadı

 
Milliyet sinema yazarı Nil Kural, 'maalesef hayal kırıklığı' dediği film için, "Karşımızdaki dağınık, olayların birbirlerine bağlanmadığı, oyunculuktan öyküye, diyaloglardan anlatım diline dek aksayan bir film. Sonuç olarak yönetmenlerin film çekmeye uzun aralar vermeleri, Terrence Malick gibi birkaç istisna hariç, genellikle iyi sonuçlar doğurmuyor. Bu genel yargı Şerif Gören için de geçerli. Gören'in filmi, sinemanın hem Türkiye'de, hem de dünyadaki yaklaşık 20 yıllık kazanımlarından mahrum bir film." diye konuştu.

Hürriyet sinema yazarı Ömür Gedik'de "Böyle büyük bir ustanın elinden bu kadar yetersiz bir filmin çıkacağını açıkçası hiç mi hiç beklemiyordum. Şerif Gören adına çok üzüldüm. Oyunculuklarda bir sorun yok ama film olmamış. Ağır dram sahnelerinde bile maalesef kahkahalarla gülüyorsun. Böyle önemli bir eseri bu hale getirmek de ayrı bir dram. Üzgünüm..." dedi.

Cumhuriyet sinema yazarı Alper Turgut, film için ağır eleştrilerde bulunarak, "Filmin türü komedi değildi ama herkes gülüyordu. Gerçekten bir film ancak bu kadar komik olabilir. Ne diyalog var, ne oyunculuk. 110 dakika boyunca yaşadığımız şey, yeni bir deneyimdi. Umarım bir daha böyle filmler izlemeyiz. Bu son olsun! Oyuncuların yapacağı bir şeyi yokmuş çünkü yönetmenin ne yaptığı belli değil. Oyunculara 'Takılın kafanıza göre' demişler herhalde. Şerif Gören eski yönetmen. Ne yapmak istemiş bilmiyorum. Yeni yönetmenler bile bu kadar kötü film çekmiyorlar. Bu film gerçekten tanımsız!" diye konuştu.

Star gazetesi sinema yazarı Serdar Akbıyık, "Necati Cumalı herhalde mezarında ters dönmüştür" diyerek tepkisini göstererek, "Türk sinemasının bütün eksiklerini gösteren bir film olmuş. Bu film, Türk sinemasının, sanatçılarının ve üreticilerinin acıklı halidir. Bu filmin eleştirisini yapamayacağım çünkü eleştirisini yapmak 'vurun abalıya' demek gibi bir şey olur. Keşke bu filmi izlemeseydim. Bu yılın bana en büyük hayal kırıklığı yaşatan filmi 'Ay Büyürken Uyuyamam' oldu." yorumunda bulundu.