Konak Belediyesi'nin 'Ustaya Saygı' etkinliğinin yeni sezondaki ilk konuğu ALex Baltazzi oldu. İzmir turizmine önemli katkılar sağlayan, Levanten kültürünün 300 yıllık tarihini günümüze taşıyan, İzmir Rumcasını yaşatan 'Şövalye' unvanlı Alex Baltazzi, Konak Belediyesi Prof.Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi'nde dostları ve sevenleriyle buluştu. Benal Nevzat Salonu'nda gerçekleşen etkinliğe Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Baltazzi ailesi, İtalyan Konsolosu Igor Bernardini, Hollanda Fahri Konsolosu Karel Dutilh, Yunanistan Başkonsolosu Theodore Tsakiris; Baltazzi'nin eski dostlarından  işadamı Metin Akdurak, Dr.Victor Israel, İzmir'i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu, Alsancak Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Dilek Olcay ve  gazeteci yazar Tayfur Göçmennoğlu  katıldı.

İzmir'in sembol ismi Baltazzi

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Ustaya Saygı buluşmalarının 'Güzellikler Manzumesi' halini aldığını belirterek, bu yılın ilk programında ALex Baltazzi'yi konuk etmekten duyduğu mutluluğu ifade etti. Toplantılarda, dost muhabbetlerinde önem verdikleri insanlarla bir arada olduklarını ancak Ustaya Saygı'da topluca ve coşku içinde bir kucaklaşma yaşadıklarını söyleyen Başkan Tartan şöyle konuştu:"Ustaya Saygı buluşmaları artık bir güzellikler manzumesi oldu. Değerlerine sahip çıkan toplumlar ileri gidebilir. Ve bu İzmir'in mayasında var. Bir yandan çağdaş, bir yandan değerlerine sahip çıkan bir kent. Biz Türkiye olarak hala ayaktaysak, tüm engellemelere rağmen bir arada olabilmenin gücüyle ayaktayız. Alex Baltazzi elbette İzmir ve Ege turizmine katkılarıyla, şövalyeliğiyle, 300 yıla yakın Levanten kültürünü yaşatmasıyla tanınan bir isim. Dayanışma ve sevginin sembolü usta. Kentlerin sembollere ihtiyacı vardır. İzmir'de o sembollerden biri de Alex Baltazzi'dir."

 "Babam benim oğlum olsaydı keşke"

Ustaya Saygı gecesinde Alex Baltazzi dostları en güzel sözlerini büyük usta için söyledi. Büyük oğlu Giancarlo Baltazzi, şiir gibi konuşmasında şu sözlere yer verdi: "Hayata bir daha gelsem birçok şeyi değiştirmek istemezdim. Annem, kardeşi m, eşim yine aynı olurdu. Bir tek şeyi değiştirmek isterdim. Babamın, oğlum olmasını isterdim. Böylece onun bana sevgisini, bize verdiği umudu ben de ona yaşatabilirdim."
 
Baltazzi'nin diğer oğlu Gianluigi Baltazzi ise İzmir'in üçüncü kardeşleri olduğunu şöyle ifade etti: "İzmir'de yaşayan herkes İzmir'i sever ancak babamın sevgisi bambaşka. Örneğin İstanbul'dayken 'baba bugün de kal' dediğimizde sanki kalırsa birini aldatıyormuş gibi hemen İzmir'inde dönmek ister. Biz iki kardeşiz sanıyorduk ama rahatlıkla söyleyebilirim ki İzmir bizim üçüncü kardeşimiz."
Alex Baltazzi'nin eşi Saadet Hanım da "Alex Bey kelimelerle ifade edilemez. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'a bizi böyle onurlandırdığı için teşekkür diyoruz, gönlümüzde taht kurdu" dedi.

Korunması gereken bir eser

Alex Baltazzi'yi Ustaya Saygı buluşmasında yalnız bırakmayan dostları duygu dolu anlara tanıklık etti. Alex Baltazzi'nin eski dostu, İzmir'i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu konuşmasında anıları anlatırken, Baltazzi'nin "Korunması gereken bir eser" olduğunu söyledi. Büyük usta Alex Baltazzi, Ustaya Saygı buluşmasının sonunda söz alarak tüm dostlarına, sevenlerine ve ailesine teşekkür etti. Konak Belediyesi'yle kol kola çalışarak İzmir'i daha ileri taşıyacaklarını vurgulayan Baltazzi, İzmir için beş hayalini de şöyle sıraladı:
"Bugün çok duygulandım. Belediyemizin çalışmaları ve düzenlediği bu tür toplantılar bize gayret veriyor. Daha güzel bir İzmir için gerçekleşmesi gerektiğini düşündüğüm beş şeyi burada yinelemek istiyorum. Kadifekale restorasyonu, Agora restorasyonu, daha iyi konaklama yerleri, İzmir'in hak ettiği büyük bir müze ve Alsancak evlerinin restorasyonu."