Türkiye’de ilk kez İzmir’de düzenlenen festival kapsamında 17 ünlü sanatçının eserleri 30 Kasım’a kadar izlenebilecek. Sergilenen eserler arasında, Türkiye’de öldürülen kadınların anısına gerçekleştirilen çalışma ile yas tutma ritüellerini anlatan “Ağlayan Kadınlar” videosu büyük ilgi görüyor.

Türkiye’de video üreten sanatçıları bir araya getirmek ve video sanatını geliştirmek amacıyla düzenlenen “İmpact –VideoFest2016”, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde başladı. 17  sanatçının video çalışmaları yer aldığı sergiyi,  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da gezdi.

“Büyükşehir’in desteği takdir boyutunda”

30 Kasım’a kadar sürecek festivalin küratörü Ebru Nalan Sülün, video sanatına katkı sağlamak, bu konuda bir bellek yaratmak amacıyla bu projeyi hayata geçirdiklerini, festivalin sürekliliğini sağlamak istediklerini belirtti. Türkiye’de ilk kez İzmir’de açılan sergiye katkılarından ötürü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür eden Sülün, “1990’lardan sonra Türkiye sanatını yönlendiren sanat kurumları ve özel sermayenin ötesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin festivalin düzenlenme sürecine sağladığı olanaklar, sahip oldukları destek g&u uml;cü takdiri hak edecek boyutta. Sanat kurumlarının artmasını, sanatın gelişimini için sağlanan desteklerin devamını ve belleğin öneminin unutulmamasını diliyoruz” diye konuştu.

 
Ağlayan Kadınlar

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, daha sonra 17 sanatçının video çalışmalarından oluşan Impact-Videofest sergisini gezdi. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 30 Kasım 2016 tarihine kadar gezilebilecek bu özel sergide 6 galeri siyah kadife perdelerle kaplandı. Sergide Yeni Anıt (Ferhat Kamil Satıcı), Cengiz Bodur, Komet (Gürkan Coşkun), Handan Dayı, İpek Duben, Nezaket Ekici, Genco Gülan, Erdal İnci, Hülya Özdemir, Ferhat Özgür, Neriman Polat, Özlem Şimşek, Gülçin Aksoy, İnsel İnal, Mehmet Ali Boran, Şefik Özcan ve Tunca isimli sanatçıların videoları yer alıyor. Nezaket Ekici’nin Türkiye’de öldür ülen kadınların anısına gerçekleştirdiği video performansı ile Özlem Şimşek’in Lahit’te betimlenen 18 kadını canlandırarak yas tutma ritüellerini anlatan “Ağlayan Kadınlar” videosu büyük ilgi görüyor.