Esin Gençel-İzmir'de yayıncılık hayatına yeni başlayan Yalınayak Yayınları'nın ilk kitabı Serap Balkan'ın Tanrı'nın Gözleri kitabı oldu. Hayata iz bırakmak için bu ismi seçtiklerini ifade eden Akdeniz, "Yalınayak ismini Yazar Gündüz Öğüt ile bulduk. Biz yalınayak dünyaya geliyoruz ve yalınayak dünyadan gidiyoruz. Aradaki zamanı da 24 saat dilimleri ile anlamlı ya da anlamsız geçiriyoruz. Dünyaya gelmiş her canlının bir izi var. Bu izler bizi yaşamın dar koridorlarında kendimize yol bulmamızı sağlar. Yalınayak Yayınları olarak, edebiyatın her dalında eserler vermeyi arzu ediyoruz. Her harfin kutsallığını ve yan yana gelen cümlelerin yeni başlangıçlar olduğunun farkındayız. İlk kitabımız Serap Balkan'ın izi oldu. Diğer ayak izlerini de bekliyoruz. Hayata bir kitap bırakmak, ağaç dikmek gibi doğaya bir şey armağan etmektir" diye konuştu.

Yazmak çok keyifli

Kitap okuyan her insanın hayalinin kitap yazmak olduğunu söyleyen Balkan, Tanrı'nın Gözleri kitabıyla kendi hayalini gerçekleştirmiş. Balkan, "Ben yıllardan beri bir şey yazacağımı biliyordum. Mavi Sanat benim için bir dönüm noktası oldu. Bir başlangıç noktası oldu. Bu kitap bir hayalin gerçekleşmesi. Yazmak çok keyifliydi. Bu kitaptan sonra yeni kitaplarda gelecek" dedi.

Bir serüven kitabı


Tanrı'nın Gözleri kitabını bir kadının içsel yolculuğu olarak adlandıran Balkan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Kitap bir serüven hikayesi. Bir kadının içsel yolculuğu var. 7 erkek 1 kadın ve bir tanrı var. Kendisini anlamaya ve algılamaya hem de doğayı anlamaya çalışıyor. En büyük kavgası sevgi ve aşkla. Bu bir kinin ve intikamın öyküsü. Bir efsanenin son demleri aslında. Kadın hayattan, yaşadığı toplumdan intikam alıyor."

Fastastik roman

Kitabı yayıma hazırlayan Alper Akdeniz, "Yalınayak Yayınları olarak, Tanrı'nın Gözleri kitabının düzenleme, kapak tasarımı ve kitabın yayınlanma aşamasında çalışmalar yaptık. Yayına hazır hale gelince Serap Hanım ile tekrar görüştük. Kitabın ismi ile ilgili de çalışmalarımız oldu. Sade ama vurucu bir isim olmasını istedik. Bu nedenle Tanrı'nın Gözleri isminde karar kıldı. Çünkü bu bir fantastik roman. Gerçeklik payı var ancak doğa karşısında bir gerçekliği yok. Fantastik bir roman olmasına rağmen çok akıcı ve anlaşılır bir dili var. Kitapta doğa ve toplumla iç içe. Kapak tasarımı Şendoğan Yazıcı yaptı. Kitabın editörlüğünü ise Yitikülke Yayınları'ndan Kadir Aydemir yaptı" diye konuştu.

Gönül işi

İzmir'de kitap yayıncılığına yeni başlayan bir yayınevi olarak bu işe gönül verdiklerini anlatan Akdeniz, "Türkiye'de yayıncılık yapmak çok da iyi bir iş değil. Bu bir gönül işi. Hem Mavi Sanat Tiyatrosu olsun, hem de Yalınayak Yayınları, sinema bölümümüz olsun biz İzmir'de var olduk. Yaptığımız film bize ödül getirdi. Tiyatromuzla yılda 120 temsil veriyoruz. İzmir'de hiç bir şey olmaz gibi bir algı var. Yayınevi de burada devam edecek mi bilmiyoruz. Bu kentin farklı bir doğası ve tarihi var. Ama maddesel döngü sağlanmıyor. Yalınayak yayınları olarak aslında bir Don Kişot'luk yapıyoruz" dedi.