Denizli Belediyesi'ne 2008 yılında devredilmesinin ardından kazı ve restorasyon çalışmalarının kesintisiz sürdürüldüğü Laodikya Antik Kenti'nde Tapınak A yakınlarında Kuzey Tiyatrosu'na giden yolda yapılan kazılarda kentin kurucu tanrısı olarak kabul edilen Zeus Laodikeus'un heykelinin baş kısmı ortaya çıkarıldı. Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen kazı çalışmalarında bulunan Zeus Laodikeus'un heykel başının, dönemine ait ender rastlanan bir işçiliğe sahip olduğu belirtildi.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Laodikya'nın Efes'ten sonra bölgenin en büyük antik kenti olduğunu ve yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığını belirtti. Prof. Dr. Şimşek, "Bu yıl Laodikya kazılarında inanç turizmi için büyük önem taşıyan ve İncil'de adı geçen yedi kutsal kiliseden biri olan Kutsal Haç Kilisesi'ni ortaya çıkardık. Bu kilise Hristiyanlıkla ilgili ulaşılabilen en eski mabet olma özelliğini taşıyor. Kuzey Tiyatrosu'na giden yolda Tapınak A yakınlarında kentin kurucu tanrısı Zeus Laodikeus'un heykel başını bulduk. 130 santimetrelik bir heykele ait olduğunu belirlediğimiz heykel başı tapınağın imparatorlar ve tanrılar için yapıldığını bize gösteriyor. Geç Hadrian, Erken Antoniler dönemine ait olan bu heykel başının M.S. 140'lı yıllarda yapıldığını tespit ettik. İnce gözenekli, beyaz mermer olarak yapılan heykel başı Laodikya'da antik dönemde heykeltıraşlığın ne kadar ileri aşamada olduğunu gösteren nadir örneklerden biri" dedi.

Prof. Dr. Celal Şimşek, bu yıl çalışmalarını Kutsal Haç Kilisesi, Septimus Severius Çeşmesi, merkezi kilise, Efes Portikosu ve A Evi'nde sürdürüceklerini, kazı çalışmalarından mayıs ayından itibaren 300 kişinin görev yapacağını belirtti.