İzmir'de 9 Eylül. İzmir'imizin tanımı Mustafa Kemal Atatürk'ten, belediye balkonundan yaptığı 13 Ekim 1925'te yaptığı bir konuşmada şöyle sesleniyor halka: "Saygıdeğer İzmirliler, siz çok üzüldünüz; çünkü çok acılar ve eziyetler gördünüz. Mutlusunuz, çünkü bütün memleket sizi kutsal bir kurtuluş hedefi olarak kabul etmiştir. Ahmak düşman buraya gelmeseydi, belki bütün memleket dikkatsizlikte dalmış olarak kalırdı. Siz bütün millet adına, bütün memleket adına sıkıntı çektiniz. Fakat bugün bu sıkıntının ödülüne sahipsiniz. Tebrik ederim. Bütün dünya duysun ki, Efendiler; artık İzmir hiçbir kirli ayağın üzerine basamayacağı kutsal bir topraktır. Efendiler, İzmir'e her geldiğimde ben çok duygulanıyorum. Bugün daha çok duygulandım. Tekrar teşekkürlerimi sunarım".  
Aziz Atamız İzmirliler için de şöyle diyor: "Ben bütün İzmir'i ve İzmirlileri severim, Güzel İzmir'imizin temiz kalpli insanlarının da beni sevdiklerinden eminim". Yazımı kaleme aldığım bugün şehrimizin kurtuluşunun 97. Yılını ona layık törenlerle kutladık. Belediye başkanımız Tunç Soyer'in yaptığı biri birinden güzel organizasyonlarda tüm İzmirliler sevgi seli içinde yer aldı.

Geçtiğimiz haftalarda gazetem Haber Ekspres'te İBBB Tunç Soyer ile yapılmış bir röportajın başlığı şöyle idi: "İzmir değişecek, Türkiye değişecek". Bugün bu cümle sevgili Sancar Maruflu'nun İzmir'imizin tarihinden, kurtuluş ve günümüze uzayan bir yazısındaki bilgileri hatırlattı.
1912 yılında genç bir Osmanlı zabiti iken, Trablusgarp gemisine binmek üzere geldiği İzmir'imizin bir Osmanlı şehri olmasına rağmen yabancılar tarafından yönetilmesi onu çok üzer. Bu nedenle "Gavur İzmir" diye anılan İzmir için "Gün gelecek Türk İzmir yapacağız" diye emperyalizme karşı ilk tepkisini koyar. 15 Mayıs 1919'da İzmir Yunanlılar tarafından işgal edildiğini öğrenen Atatürk'ün kurtuluş meşalesini yakan en önemli etkenlerden biridir bence. 26 Ağustos 1922'de büyük taarruzun başlaması, "Ya istiklal ya ölüm" ruhunun da beşiğidir İzmir. 9 Eylül 1922'de Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları Türk ordusuyla İzmir'i kurtardıktan sonra da kuracağı Cumhuriyetin hedeflerini belirlemek için, dünya çapında bir olay olan "İktisat Kongresi'ni İzmir'de gerçekleştirdi, ilk nüfus cüzdanını İzmir'de çıkarttı. Yaşamında ilk ve tek evliliğini İzmirli bir kadın, Latife hanım ile yaptı. Biricik anneciğini İzmirlilere emanet etti, halen bağrımızda uyuyor. "Ben sporcunun, akıllı, çevik ve zeki olanını severim" sözünü İzmir Karşıyaka spor kulübüne yaptığı ziyarette söyledi.

Sevgili okuyucularım, okumak bilgi sahibi olmak ve kurtuluşu, medeniyeti yakalamak için Atatürk'ün bıraktığı en büyük ayak izleri, tüm bu bilgiler İzmir kent arşivinde ve bilge İzmirlilerde mevcut. İzmir'i, İzmirlileri anlatan, göğsümüzü şişiren her 9 Eylül ve 365 günde...