Sağlık konusunda fazla bir şey söylemeye gerek yok. Ama iş 'Sağlık Turizmi'ne dönünce çok şey söylemek ve yazmak gerektiriyor. Biliyorsunuz; son yıllarda bu konuda milyonları çeken ülkeler var.
Bunlardan biri de Küba! Kısa süre öncesine kadar 'tabu' olarak görülüyordu. Rusya'ya ve de Küba'ya gitmek biraz cesaret istiyordu. Van'da başta Vali ve Belediye Başkanı olmak üzere kentin ileri gelenleri de, 'gördüm' diyen köylü ve balıkçılara katılarak, 'turist çekmek' istediler. Görülen 'Van Gölü Canavarı' idi. Bilim adamları gibi yüzlerce kişi de Van Gölü kıyısında kamp kurup, canavarı beklemişlerdi, günlerce. Gelelim Küba'ya. 'Kanseri önlüyoruz!' dediler, Amerika dahil dünyanın dört bir yanında milyonlarca hastaya umut oldular. Hala bizden de binlerce kişi gidiyor. İşte bu ülke ile İzmir arasında, daha doğrusu Sağlık alanında Küba - İzmir ilişkileri güçlenecek. Önceki gün Küba'nın Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i ziyaret etti. Toplantıda sağlık alanında işbirliği vurgusu öne çıktı.
Sağlık sektöründe faaliyet gösteren Kübalı şirketlerin Türkiye'de yatırım yapmak istediğini söyleyen Luis Alberto Amoros Nunez, "Ortak çalışma yapmak isteyen paydaşlar arıyoruz. İzmir'le işbirliği yapmaktan büyük mutluluk duyacağız" dedi.
Nunez, Küba Sağlık Bakanlığı temsilcilerini de yer alacağı bir heyetin önümüzdeki Mart'ta konuyla ilgili Türkiye'ye geleceğini söyledi. Biliyorsunuz; Balçova'da geçmişi M.Ö. 1200 yıllarına kadar dayanan Agamemnon kaplıca sularımız var.
Geçmişten gelen sağlık mirasımıza yatırım yaparak bu alanda kendimizi geliştirmek istiyoruz.
İleri teknoloji sağlık araştırmalarının ve sağlık sektöründe faaliyet gösterecek şirketlerin kentimize yatırım yapması için yatırımcılara ev sahipliği yapmaya hazırız. Sağlıklı bir gelecek için iki ülkenin işbirliğini çok önemsiyoruz, Başkan Soyer'e göre.

Tatilcilere ek yük!

Turizm ve otelcilerin karşı çıktıkları 'Konaklama Vergisi' ile devam edelim. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir idaresi Başkanlığı, 1 Nisan 2020'den itibaren yüzde 2 olarak uygulanmaya başlayacak konaklama vergisinin nasıl uygulanacağına açıklık getirdi
Yürürlüğe giren Konaklama Vergisi'nin 1 Nisan 2020'den sonrasına ilişkin uygulama konusunda açıklama yapıldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı tebliğ taslağına göre; oteller, tatil köyleri, butik oteller, özel konaklama tesisleri, moteller, pansiyonlar, apart oteller, termal oteller, kırsal turizm tesisleri kapsamında düzenlenen çiftlik evi, köy evi, yayla evi, dağ evi, kampinglerde konaklama vergisi uygulanacak.

1 Nisan'da başlayacak

Yüzde 2 olarak belirlenen vergi oranı 1 Nisan 2020 tarihinde başlayacak ve bu yılın sonuna kadar yüzde 1 olarak uygulanacak. Her ne ad altında ve sürede olursa olsun kamu ya da özel sektörün tasarrufunda olan yerlerde personelin konaklaması için aynlan personel misafirhaneleri, konukevleri, dinlenme tesisleri, kampları gibi tesislerde de konaklama vergisi alınacak.
Herhangi bir geceleme hizmeti sunulmayan mola noktalan gibi tesislerde konaklama vergisi alınmayacak.
Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte satılan diğer tüm hizmetler konaklama vergisine tabi olacak.
Vergi KDV hariç hesaplanacak.

Kapanan maden için rehabilitasyon

Balıkesir Tepeoba'da kapanan madenin rehabilite edilmesi, yani eski haline geri getirilmesi gerektiğini belirten İsmail Akpınar bir imza kampanyası başlattı. İsmail Akpınar'ın belirttiğine göre, Ö.Madencilik A.Ş. Kuzey Ege Bakır İşletmeleri tarafından yürütülmekte olan Havran Tepeoba Bakır ve Molibden Zenginleştirme Tesisi, maden cevherinin tükenmiş olması nedeniyle faaliyetlerini sonlandırdı. 1439 hektarlık ruhsat alanında faaliyet gösteren şirket, 2007 yılında ruhsat alanını ihale ile satın aldı, 2008 yılında işletme ruhsatını, 2009 yılında ÇED Olumlu kararını, 2010 yılında işyeri açma ve çalışma ruhsatını aldı.
2010 yılında ise cevher çıkarma ve stoklama faaliyetine başladı.
Şirketin maden alanını bulduğu gibi bırakması, yani rehabilite etmesi gerekiyor.
Ciddi bir maliyet getirecek olan rehabilitasyon işleminde, Atık havuzunun doldurulacağı ve üzerine nebati toprak serilerek ağaçlandırılacağı, açık ocakların, yani cehennem çukurlarının ise olduğu gibi bırakılarak, orman yangınlarında tedbir amacıyla gölet oluşması sağlanacağı ya da katı atık depolama sahası olarak kullanılacağı öğrenildi.
İmzacılar olayın takipçisi olacaklarını belirtiyorlar.

DİP EKSPRES

Anlamlı açıklama!

Göreve yeni seçilen Cumhuriyet Halk Partisi Konak Gençlik Kolları Başkanı Okan Uslu ve yönetim kurulu üyelerinin düzenlediği "Ekonominin Sonuçları: İntihar' başlıklı basın açıklaması büyük ilgi gördü.
Kemeraltı Çarşısı Girişinde, yaşanan ekonomik sıkıntılar dolayısıyla intihar eden vatandaşların konu edildiği basın açıklamasında, geçim sıkıntıları dolayısıyla intihar eden vatandaşların isimlerinin yazılı olduğu pankartların altında, Okan Uslu ülkede ki ekonomik problemlere dikkat çekerek hayatını kaybeden vatandaşların intihar etme nedenlerini teker teker açıkladı.