Covid-19 etkisini katlanarak arttırıyor. Hiç ummayacağımız kişilerin virüsü kaptıklarını duyuyoruz her gün. Spor dünyasından da birçok kişiyi etkisi altına aldı. 
2,5 hafta öncesinde Türkiye liglerinin devam edeceği kararı alınmıştı. Oysa diğer ülkelerin çoğu ligleri iptal ediyordu. Başta Fatih Terim olmak üzere spor camiası içinde bulunan bazı kişiler, TFF'ye tepki gösterip, liglerin durdurulması gerektiğini söylemişlerdi.
Karşılaşmalar seyircisiz de olsa oynanmaya başlandı. Benim de gittiğim maç oldu. Giderken bile tedirgindim. Saha içinde sürekli temas halinde olan kişiler ne yapsın?
***
Galatasaray forması giyen Mariano, ülkesinin basınına yaptığı açıklamada, liglerin devam etmesi halinde takım arkadaşlarıyla birlikte sahaya çıkmama kararı aldıklarını söyledi. Bu şartlar altında nasıl oynanabilirdi ki?
Önce Fenerbahçe'nin basketbol takımında sonra da Galatasaray'da duyduk pozitif çıkanları. Boks gibi diğer spor branşlarında da vardı. Bunların içinden en çok öne çıkan Fatih Terim oldu. Geleceği görmüşçesine sitem etmişti sanki. Ve başına geldi.
Ölüm haberi de almaya başladık. Dünya Down Sendromlular Spor Federasyonu Başkanı, INAS Avrupa Eski Başkanı Geoff Smedley, yaklaşık iki hafta önce yakalandığı koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti. 
***
Ligler süresiz durmuş durumda. Bazı tarihler veren ülkeler olsa da, gerçek tarih, tehlikenin tamamen geçtiği zaman olacaktır. Belirtilen tarih ileri bir zamana alınacağı gibi, öne de çekilebilir.

***
Ya tehlike uzar, 2021 sezonunun başlama tarihine kadar sürerse ne yapılması gerekir? 
3 seçenek konuşuluyor. İlki ligleri iptal etmek. İngiltere'de Combined Counties Division One’da (Kombine İlçeler 1. Ligi) Jersey Bulls, oynadığı 27 maçın hepsini kazanarak sezon daha bitmeden Combined Counties Premier League’e yükselmeyi garantiledi. Ancak İngiltere Futbol Federasyonu’nun (The FA) ligleri iptal etme kararıyla sarsıldı. Şampiyonluğu elinden alındı. Bu karar çok ama çok ağır oldu. Türkiye liglerinde de dolu dizgin giden takımlar var. Örnek olarak Kocaeli ve Samsunspor'u verebiliriz. Şampiyonluk şarkıları söylenmeye başlanmışken, iptal kararı ortalığı oldukça karıştırabilir. Ben de buna kesinlikle karşıyım.

***
İkinci şık olarak, liglerin bu haliyle sonlandırılması. Şu andaki puan durumu ne ise, sezon sonu olarak kabul edilmeli, şampiyonlar, düşenler, çıkanlar belirlenmeli. Play-off sistemi devre dışı bırakılmalı. Örneğin 1. Lig'de 2 takım doğrudan çıkıyor, 3. takım için 4 takım play-off oynuyordu. Bunun yerine 3. sıradaki takım üst lige çıkmalı. Bu seçenek benim de olasılıklarım arasında.

***
3. seçenek ise liglerin devam etmesi. Hızlandırılmış bir lig yapılabilir. Haftada 2 maç oynanmak suretiyle lig bitirilebilir. Diğer sezon için ise 2 haftalık ara verilir. Bu arada transferler yapılır. Hızlandırılmış bir sezon daha oynatılır. Kupa maçları da kaldığı yerden devam eder, araya sıkıştırılarak. Yeni sezon için kupa maçları iptal edilebilir.
 

Sokaklar hala dolu
 

Şimdiye kadar hiç bir ülke 'Evde kal' demekle virüsün yayılmasının önüne geçemedi. Evden çıkmayı yasaklamak zorunda kaldılar. Geç kalmışlardı ve covid-19 her eve girmişti neredeyse. Biz de covid-19'u her eve sokmadan, insanları eve sokmalıyız. 
Hala sadece canı sıkıldığı için gereksiz yere dışarıya çıkanlar var. Bunun için de bir önerim var. Bu kişileri toplasınlar, hastanelere götürüp, temizlik gibi işlerde çalıştırsınlar. Evde oturmanın mı, hastanedeki savaşın içinde canını ortaya koymanın mı daha iyi olduğunu anlarlar. Hemen hemen hepsi o kötü durumu görünce anında evlerine kaçarlar.