ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, Merkez Bankası ve BDDK’nın adımları ile son dönemdeki normalleşme sinyallerine değinerek ‘Hukukun üstünlüğü, şeffaflık ve öngörülebilirlik ilkesine bağlı kalınması, ekonomide güvenilirliği artıran en önemli unsurlar.
Mali ve finansal istikrar ile makro istikrarı, güven ortamını ve bunun devamlılığını sağlamamız şart.
Son dönemde atılan adımların kazandırdığı zamanı tüketmeden ve boşa gitmesine fırsat vermeden en kısa zamanda, hukukun üstünlüğü, ekonomik istikrar ve demokrasi alanındaki yapısal reformların hayata geçirilmesi gerekiyor.’ dedi.
Sivri öncelikli beklentilerini, hızlı, adil ve etkin bir hukuk mekanizması, kurumların bağımsızlığının tesis edilmesi, söylemde kalmadan ve popülizme mahal vermeden liyakat ilkesiyle birçok alanda ele alınması gereken yapısal reformların hızla uygulanması şeklinde sıraladı.

Hukukun üstünlüğü öne çıkıyor

Hukukun üstlüğü konusunda atılması gereken adımlara dikkat çeken Sivri, ‘Hukukun üstünlüğü bir itibar ve güven unsuru olarak ekonomi üzerinde çarpan etkisi gösterir. Kişisel hak ve özgürlükler, fikir ve ifade özgürlüğü konularında demokratik alanın genişletilmesi yaratıcılık, inovasyon ve bilimin gelişmesi için en önemli konuların başında gelmekte.
Tüm bunlar sadece yabancı yatırımcıyı değil aynı zamanda yeteri kadar faydalanamadığımız iç potansiyelimizi de harekete geçirecektir.’ diye konuştu.

‘Türkiye’nin şansı var’

Prof. Dr. Emre Alkin, dünyadaki gelişmelerle, Türkiye’nin ve dünyanın ekonomik durumunu masaya yatırdı.
Mayıs ayından beri  dünya mal ticaretinde bir toparlanma olduğunu söyleyen Alkin, ‘İmalat sanayi kapasite kullanım oranı, sanayi üretim endeksi gibi göstergelerde V şeklinde bir toparlanma söz konusu.

Bu da iyi bir işaret.

Bizi korkutması gereken inişli çıkışlı W şeklindeki bir toparlanma’ dedi. Büyük markaların kendi fabrikaları olmadığını, ürünlerini başka ülkelerde fason ürettirdiklerini söyleyen Prof. Alkin, ‘Ancak zannedildi ki bu markalar Türkiye’ye gelip kendileri fabrika açacaklar.
Böyle bir şey yok. Ancak pandemi döneminde bu markalar gördü ki uzaklardan tedarik zor. Bu noktada Türkiye’nin tedarik konusunda bir şansı oluştu’ dedi.

Sağlık turizmi kavramı

 Dijitalleşen dünyada klasik sağlık turizmi kavramının yerine modern sağlık turizmi olgusunu benimseyen bir proje olan Kiwimedi.com’un Türkiye direktörü Metin Şeref, kısa sürede tanınan ve güven veren bir sağlık turizmi operatörü olarak Avrupa’da sektördeki yerini aldıklarını dile getirdi.
2015 yılında bir fikir olarak başlayan proje çalışması Kiwimedi.com’un, 2017’nin Ağustos ayında Birleşik Krallık’ da sağlık turizmi faaliyetinde bulunmak için yola çıkıldığını belirten Metin Şeref, ‘Aynı dönemde hem değişik ülkelerde ofisler, temsilcilikler hem de sağlık turizmi alanında paydaş yapılanması adına çalışmalar yürütüldü.
2019 yılı içinde sağlık turizmi temalı tüm alanları kapsayacak şekilde 360 derecelik bir örgütletme sürecini tamamladı.
Kiwimed.com, dijitalleşen dünyada klasik sağlık turizmi kavramını yerine modern sağlık turizmi olgusunu benimseyen bir projedir’ dedi.

DİP EKSPRES

Çin’de üretilen Teslalar

 Tesla’nın Çin’deki ‘gigafactory’ tesislerinde üretilen Tesla Model 3 otomobillerinin ilk Avrupa teslimatı yapıldı.
Bugüne kadar sadece Çin’de satılan araçların böylece ilk ihracatı da gerçekleştirilmiş oldu. Avrupa pazarında satılacak olan Çin yapımı Tesla Model 3 otomobillerini taşıyan gemi, bir ay süren yolculuğun ardından önceki gün Belçika'daki Zeebrugge limanına ulaştı. Avrupa genelinde geniş bir karayolu ve demiryolu bağlantı ağına sahip olan Zeebrugge Limanı Başkan Yardımcısı Vincent De Saedeleer, pandemi nedeniyle limanın iş yoğunluğunun daraldığını belirterek Avrupa ve Asya arasındaki nakliye bağlantıları tam yüklü olarak çalıştığını söyledi.