İngiltere'nin en ünlü oyuncakçısı Hamleys, twitter'da başlatılan bir kampanya sonucunda kız ve erkek çocuklarına göre yapılan ayrıma son verdi, mağazadaki pembe ve mavi tabelalar sadece oyuncakların tipini gösteren tabelalar ile değiştirildi.
Nörobilimci Laura Nelson'ın başlattığı kampanya mağazayı cinsiyet ayrımcılığı ile suçlamış ve sadece tek bir tip oyuncakla oynamanın çocukların gelişimini sınırladığını savunmuştu. İngiltere'nin saygın gazetelerinden Guardian, çocukların cinsiyetlerine göre oyuncak tercih etmesinin doğuştan mı geldiğini, yoksa toplum tarafından mı dayatıldığını masaya yatırdı. Guardian'ın derlediği araştırmalar ikinci tezi güçlendiriyor.


Kadınlar neden kırmızı seçiyor?
Newcastle Üniversitesi Nörobilim Enstitüsü ile Biyoloji ve Psikoloji Bölümlerinin yaptığı araştırmada kadınlara en sevdikleri renkler soruldu. Araştırmada kadınların büyük bir bölümünün kırmızının tonlarını seçtiği ortaya çıktı. Araştırmacılardan Anya Hurlbert, kadınların pembeyi seçmesinin toplayıcılık döneminden kaldığını söyledi. Hurlbert, o dönemde kadınların çalılar arasındaki böğürtlenleri topladığı için bu rengi ayır eder hale geldiklerini savundu. Guardian'ın bilim yazarı Ben Goldacare ise bu teoriye şiddetle karşı çıkıyor.  Goldacare, 20. yüzyılda kadınların erkek çocuklarını pembe, kız çocuklarını ise mavi giyindirdiğini, bunun da renk tercihinin cinsiyetlerle bağlantılı olduğu çürüttüğünü söylüyor. Goldacare'in örnek gösterdiği 20. yüzyılda yayımlanan İngiliz kadın dergisi 'Lady's Home Journal'ın 1918 tarihli bir sayısında şu sözler yer alıyor:

'Pembe, erkek çocuklarına uyuyor!'
"Bu konuda büyük bir görüş ayrılığı olmasına rağmen genel olarak pembenin erkek çocukları, mavinin ise kız çocukları için uygun olduğu kabul ediliyor. Daha kararlı ve güçlü bir renk olan pembe erkek çocuklarına, daha narin ve zarif olan mavi ise kız çocuklarına uyuyor."
Amerikan dergisi Sunday Sentinel'in 1917 tarihli bir sayısında ise annelere "Geleneği takip eden biriyseniz oğullarınız için pembeyi, kızlarınız için maviyi kullanın" deniliyor. İngiltere'nin saygın üniversitelerinden Cambridge'in yaptığı bir araştırma da renk tercihinin doğuştan geldiği tezini çürüten nitelikte. İki yaşın altındaki çocukların incelendiği araştırma, her iki cinsiyetin de pembe renkli ve yuvarlak şekilli oyuncakları seçtiğini ortaya koyuyor.