Alman ekonomist Albert O. Hirschman, "Exit, Voice and Loyalty" (Çıkış, Ses ve Sadakat) adlı kitabında, ülkesi artık ihtiyaçlarını karşılayamayan insanların üç yolu olduğunu yazmıştı. Bunlardan ilki, kaynak sağlayanı değiştirmek, yani "Çıkış"; ikincisi söz almak, yani "Ses"; üçüncüsü ise anavatanına ya da partisine sadık kalmak, yani "Sadakat"ti. Avrupa'da ekonomik kriz ve ardından artan işsizlik ile genç nüfus hızla yurt dışına hatta kıta dışına göç etmeye başlayınca dünya yeniden göçü masaya yatırdı.
214 milyon göçmen var
ABD'nin saygın araştırma şirketi Pew, bugüne kadar göçmenler konusunda yapılan en geniş çaplı araştırmalardan birine imza atarak, tüm dünyada göçmenlerin hem milliyet hem de dinlerine göre sayısını çıkarttı. Araştırma sonucunda, dünyada toplam 214 milyon göçmen yaşadığı ortaya çıktı. Bu oldukça ciddi bir sayı. Çünkü eğer bu göçmenler bir ülke oluştursaydı, dünyadaki en kalabalık 5'inci ülke nüfusuna sahip olacaklardı. Dinler arasında en fazla hareketliliğin ise Hıristiyan nüfus arasında görüldüğü saptandı.
Avrupalılar kaçıyor
Fransa'nın haftalık dergisi Courrier International de tüm boyutlarıyla Avrupa'dan tüm dünyaya yayılan göç dalgasını mercek altına aldı. Avrupa'da beş ülkede iktidarı değiştiren kriz yüzünden ülkesine veda etmek zorunda kalanlar en çok Yunan, İspanyol ve Portekizliler oldu. Krize kurban giden bu Avrupalıların seçtikleri rotalar arasında en popüler olanlar ise Almanya, Hollanda, Avustralya ve Brezilya.

Milliyet