Muğla'nın Milas ilçesinde, 134 kilo ağırlığındaki Efsane Gürsel (26), tüp mide tedavisiyle 18 ay içinde 78 kilo vererek, 56 kiloya düştü. Yakınlarının bile kendisini tanıyamadığını söyleyen Gürsel, "Anneme, 'Senin şişman bir kızın vardı, şimdi nerede?' diye soruyorlar. Beni görünce de şok oluyorlar" dedi. Kızının, kendi kiloları yüzünden arkadaşlarının alay konusu olabileceğini düşünen Efsane Gürsel, bir buçuk yıl kadar önce Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Tekin'e başvurdu.

'Kumaş bile yetmiyordu'


Tekin'in birçok obez hastasına tüp mide (Sleeve Gastrektomi) yöntemi uyguladığını ve olumlu sonuç aldığını öğrenen Gürsel, bu yöntemle midesini küçültme kararı aldı. Eylül 2010'da Denizli'deki Pamukkale Üniversitesi'nde ameliyata alınan Gürsel, doktorunun tavsiyelerine de harfiyen uyunca, 18 ayda 78 kilo verip 56 kiloya düştü. Şimdi çok formda bir genç kadın olarak yaşamına devam ediyor. Yakınlarının bile tanımakta zorlandığı 26 yaşındaki Efsane Gürsel, şunları anlattı: "Ne bulursam onu giyiyordum. Kıyafet seçecek durumum yoktu. Kendimi şişman olarak görmüyordum. Sanırım beynim bunu algılamıyordu. Hatta bir gün 64 beden kıyafet bulamadığım için kıyafetimi kendim dikmeye karar verdim. Kumaşı kesmeye başladım. Bir baktım kumaş, kes kes bitmiyor. O an nasıl olduğumun farkına vardım. Bunun üzerine, '25 yıl yedim bundan sonra yemeyeyim' diye düşündüm ve ameliyat olmaya karar verdim. Tüp mide ameliyatında korkulacak bir durum olmadığını da öğrenince, doktor kontrolünde kilo vermeye başladım ve 38 bedene kadar düştüm. Hem fiziki, hem de ruhsal anlamda rahatladım. Önceden sokağa bile çıkamıyordum. Şimdi rahatlıkla gezebiliyorum. Hatta annemle gezerken bazı tanıdıklarımız, 'Senin şişman bir kızın vardı, şimdi nerede?' diye soruyorlar. Aşırı kilolarım nedeniyle iş bulamayınca pastane açmayı düşündüm. Ama müşteriler, 'Pastanede yemiş yemiş bu hale gelmiş' der diye vazgeçtim. Ancak şimdi zayıfladım ve hayalimdeki pastaneyi artık açabilirim."

Tüp mide tedavisi nedir?

PAÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Tekin ise "Morbid Obezite" hastası Efsane Gürsel'in uygulanan tüp mide yöntemi ile sağlığına kavuştuğunu belirterek, "Efsane son hali ile hastalarım için de bir efsaneye dönüştü. Hem sağlığı düzeldi, hem de istediği fiziğe kavuştu" diye konuştu. Tüp mide, Beden Kütle İndeksi (BMI) değeri 60 ve üzerindeki hastalar için bir tedavi seçeneğidir. Yaklaşık 200 cc hacminde, tüp şeklinde bir mide oluşturularak; hastanın alabileceği gıda miktarı azaltılmaya çalışılır. Bu mide yaklaşık olarak bir muz büyüklüğündedir. Ameliyattan sonraki birkaç yıl içinde fazla kiloların yüzde 60'a yakını kaybedilebilir.