Adli Tıp Kurumu, Defne Joy Foster'ın ölüm nedenini KOAH, yani Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olarak açıkladı. KOAH'ın ani ölüm nedeni olmadığını belirten göğüs hastalıkları uzmanları ise raporu çelişkili buldu. Uzmanlara göre, iki hafta önce dans eden biri KOAH'tan ölemez.

NTV'nin haberine göre, Defne Joy Foster'un eşi İlker Yasin Solmaz, son dönemde medyada yeralan Adli Tıp Kurumu'nun otopsi raporundan bilgilerinin olmadığını söyledi.

Gazeteci Kerem Altan'ın evinde hayatını kaybeden astım hastası Defne Joy Foster'ın ölümü şüpheli bulunmuştu. Adli Tıp Kurumu, Foster'ın ölüm nedenini KOAH olarak rapor etti. Rapora göre, Foster'ın nefes borusuna kaçan kusmuk ölümüne neden oldu.

Göğüs hastalıkları uzmanları ise Adli Tıp Kurumu raporunda çelişki olduğu görüşünde. Uzmanlar, uzun süren ve tıkayıcı bir akciğer hastalığı olan KOAH'ın ani ölüme neden olamayacağını söylüyor.

Bir dönem Defne Joy'un doktoru da olan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, raporu neden çelişkili bulduğunu şöyle anlattı:


"KOAH ANİ ÖLÜME NEDEN OLMAZ"


"Bence Defne Joy'un ölüm nedeni hala çok açık değil. Çünkü astım farklı hastalıktır, KOAH farklı bir hastalık. Yaklaşık 8 yıl önce Defne Joy'u, birkaç kez muayene etmiş, ilaçlarını yazmıştım. Defne o zamanlar çok disiplinli bir hasta değildi, ilaçlarını düzgün kullanmıyordu. Bizler çok iyi biliyoruz ki Defne Joy, birkaç hafta, hatta birkaç gün öncesine kadar çok hızlı şekilde dans ediyordu, o nedenle KOAH'tan ölmesi mümkün değil, yani böyle bir şey söz konusu olamaz."

KOAH'ta ölüme götüren süreci "Hastanızı üç dört sene takip edersiniz, kişi sigarayı bırakmamıştır, hastalık çok ilerlemiştir. Bundan sonra hastaneye yatmalar, gittikçe daha fazla tıkanmalar, kortizonlar, ilaçlar derken hasta kaybedilebilir" sözleriyle özetleyen Prof. Tutluoğlu, "Ama hasta 'pat' diye ölmez. Yani Defne Joy gibi iki hafta önce dans eden birinin birden bire KOAH'tan ölmesi mümkün değil. Bu tıpla da bilimle de bağdaşmıyor, burada büyük bir çelişki var" ifadesini kullandı.

İstanbul Üniversitesi Akciğer Hastalıkları ve Tüberküloz Enstitüsü'nden Prof. Dr. Firuz Çelikoğlu da Defne Joy Foster'ın ölüm nedeninin KOAH olamayacağını söyledi. Prof. Çelikoğlu, "Çünkü KOAH kronik bir hastalıktır, kalp ve solunum yetmezliğine yol açtığı için ölüme neden olur. Ama akut bir ölüm nedeni değildir" dedi.


"RAPORDA BİR KELİME HATASI YAPILMIŞ OLABİLİR"


Adli Tıp raporunda, 'Foster'ın nefes borusuna kaçan kusmuk ölümüne neden oldu' ifadesi yer aldı. Prof. Çelikoğlu da "KOAH'ta organlarda gelişen yetmezlik sonucu hasta kısıtlanır, en azından yürüyemez, hareket edemez hale gelir. Sonra yatağa bağlanır ve ölüm o zaman gerçekleşebilir. Bu durumda Defne Joy Foster'ın ölüm nedeni olarak KOAH'ın gösterilmesi ilginç. Burada bir kelime hatası olabilir. Gelişen bir astım atağında, kusmuk hastanın boğazına kaçarak ölüme yol açabilir ama KOAH ani ölüm nedeni olarak gösterilemez" diye konuştu.


KOAH NASIL BİR HASTALIK?


KOAH, Kronik Ostriktif Akciğer hastalığı, yani müzmin ve tıkayıcı akciğer hastalığı demek. KOAH, konik bronşit ve amfizeme bağlı olarak gelişen, geri dönüşümsüz ve ilerleyici olan, hava akımı kısıtlanması ile karakterize bir hastalık. Yüzde 90 oranında sigara ile bağlantılı. Daha çok 45 yaşından sonra başlıyor, kişi sigara içtiği sürece ilerlemesine engel olunamıyor. Hastalık, sık tekrarlayan enfeksiyonlar, hastaneye yatmalar ve gittikçe ilerleyen bir süreçle ölüme neden oluyor.


EŞİNDEN RAPOR TEPKİSİ


Defne Joy Foster'un eşi İlker Yasin Solmaz, son dönemde medyada yeralan Adli Tıp Kurumu'nun otopsi raporundan bilgilerinin olmadığını söyledi.

Solmaz, resmi raporun açıklanmasından sonra gerçekleri öğreneceklerini belirterek "Bu haberler nedense Adli Tıp Kurumu'nun kapalı olduğu hafta sonu çıkıyor. Bunu biz de anlamadık. Resmi rapor ortaya çıkınca öğreneceğiz" dedi. Adli Tıp Kurumu'na dayandırılarak verilen haberde oyuncu Defne Joy Foster'ın kronik akciğer hastalığına bağlı solunum yetmezliği hastalığı KOAH nedeniyle hayatını kaybettiğini iddia edilmişti. İşte o raporun ayrıntıları:

Ayrıca astım hastası olan Foster'ın vücudunda cinayet şüphesi doğuracak bulguya rastlanmadı. Olay yerine gelen doktorun yaptığı incelemede, "solunum yetmezliğine bağlı kriz" tanısı konulması, boğulma şüphesini akıllara getirmişti.


SAVCI KESİN OTOPSİ İSTEMİŞTİ


Foster'ın cesedini Adli Tıp Kurumu'na gönderen savcı kesin otopsi raporu istemişti.

Adli Tıp uzmanlarının yaptığı tetkiklerde Foster'ın elle yüz kapatmak ya da boyundan sıkmak suretiyle havasız kalarak ölümünün mümkün olmadığı da tespit edildi. Kimya ve Morg İhtisas Daireleri'nde yapılan ayrı ayrı tetkiklerde Foster'ın, kanında uyuşturucu maddeye rastlanmazken alkol çıktığı öğrenildi. Foster'ın ölüm nedeni ise kronik solunum yetmezliği hastalığı olan KOAH olduğu tespit edildi. Rapora göre, Foster'ın nefes borusuna kaçan kusmuk ölümüne neden oldu. Hazırlanan rapor, soruşturmayı yürüten savcılığa bu hafta gönderilecek.