İstanbul’da 1929 yılında doğan Ayhan Sökmen İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Öğrencilik yıllarında Türk Sanat Müziği ile ilgilenmeye başlayan Sökmen göz hekimliğinin yanısıra İstanbul Belediye Konservatuvarı, Türk Musikisi Nazariyatı bölümünde de eğitim aldı. Daha sonra İzmir’e atanan Sökmen İzmir Musiki Cemiyeti kurucuları arasında yeraldı. Safiye Ayla, Alaeddin Yavaşça, Tülin Korman, Niyazi Sayın, Avni Anıl, Cüneyt Kosal ve İnci Çayırlı gibi sanatçılarla çalışan Ayhan Sökmen çok sayıda koro kurup yönetti. Ayhan Sökmen Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı ve İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nun kurulmasına da büyük emek verdi.

TRT Radyoları, Devlet Koroları ve konservatuvarlara da birçok öğrenci yetiştirip onlara gelecek kapılarını da aralayan Sökmen, TRT’de bine yakın programda yöneticilik yaptı.


DR. AYHAN SÖKMEN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI


İzmir’deki evinde kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Türk müziğine uzun yıllar koro şefi, eğitimci, besteci olarak hizmet veren Dr. Ayhan Sökmen, düzenlenen törenin ardından toprağa verildi.

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı kurucusu, Türk müziğine besteci, sanatçı, koro şefi ve hoca olarak emek veren Dr. Ayhan Sökmen 84 yaşında dün İzmir'de yaşamını yitirdi. Sökmen için ilk tören Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı önünde yapıldı. Törene Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Silkü, akademisyenler, öğrenciler ve Sökmen’in ailesi katıldı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Silkü, "Ayhan Sökmen, Ege Üniversitesi Klasik Devlet Türk Musikisi Konservatuarı’nın oluşumunda değerli katkıları bulunan bir Türk sanatçısıdır. Hem konservatuarımızın, hem ailesinin ve kendilerine katkılarının yadsınamayacağını ve tüm sanat yaşamı boyunca yetiştirdiği öğrencilerin bugün konservatuarımızın öğretim elemanlarını oluşturduğu bilinciyle saygılarımızı, şükranlarımızı sunuyoruz" diye konuştu.

Öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Cevher de "1929 yılında başlayan hayat hikâyesi, 47 yılında sanata dönüşmüş ve daha geçen yıla kadar bu sanat hayatına devam etmiştir. Kurumumuzun 82 yılındaki kuruluşu ve daha sonra İzmir Devlet Konservatuarı Türk Korosu’nun kuruluşu tamamıyla kendi şahsi gayretleriyle olmuştur. Bu nedenle Türkiye’deki pek çok sanatçıyla beraber tanıyabildiğimiz, bilebildiğimiz pek çok Türk Musikisi ünlüsüyle beraber meşk etmiş ve bu sanatı derinlemesine kavramış biri olarak onun öğrencileri olmaktan huzurunda büyük bir mutluluk duyduğumuzu ifade etek isterim. O kocaman bir çınardı. Biz hala onun gölgesindeyiz" dedi.

Sökmen’in cenazesi daha sonra Alsancak Hocazade Camii’ne getirildi. Cenaze törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, eski Bakan Suat Çağlayan, İzmir Devlet Türk Müziği Korosu eski şefi Dr. Teoman Önaldı, devlet korosu sanatçıları, TRT İzmir ses ve sas sanatçıları, besteciler, öğrencileri ve müzik severler sanatçıyı son yolculuğunda yalnız bırakmadı. Kızı Nağme ve oğlu Dr. Kamil Sökmen taziyeleri kabul etti. Ayhan Sökmen, Kokluca aile kabristanında toprağa verildi.